Модерни тъчскрийн LCD екрани вече са разположени на шест оживени пешеходни локации в София. Инициативата се осъществява по решение на Столичния общински съвет след проведен конкурс и одобрена схема за поставянето им от главния архитект на Столична община. Чрез новите устройства, от фондация  „София - европейска столица на спорта“ ще могат да предоставят полезна информация за предстоящи или изминали спортни събития.

 

Снимка: Георги Митов

„Спортът се развива. Гражданите харесват това, което правим, и в момента проведохме много мероприятия от Календара на Европейска столица на спорта в крайните квартали. Имахме голямо събитие в Северен и Западен парк. Хората го оценяват, включваха се изключително активно и впоследствие споделяха, че за тях е важно, че насочваме спорта в периферията“ заяви пред bTV Radio Татяна Георгиева - председател на Комисията за децата, младежта и спорта в Столичния общински съвет. По думите й, с тази услуга столичани ще откриват нови възможности за активен и здравословен начин на живот.

 

Снимка: Фондация "София-европейска столица на спорта"

Заместник - председателят на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев разкри за bTV Radio, че в близко бъдеще се планира и мобилен вариант на услугата, който да се позиционира на всички големи спортни събития в столицата. Според Илиев, най-големите предизвикателства, свързани с поставянето на електронните устройства, са били намирането на локации, разрешенията и конкурсите. „Очаквам повече съдействие от клубове и федерации, поради възможността за предаване на информация“, добави той. В процес е обработването на съдържанието на електронната платформа и на английски език, която ще подпомогне и чуждестранните граждани и гости на столицата.

 

Снимка: Георги Митов

Инж. Пламен Цонев от компанията за технологична поддръжка на оборудването коментира, че стойността на един екран е от 15 000 до 20 000 евро, включващ хардуер, монтаж и останалите необходими условия за изправна работа на таблото. Модерните устройства са защитени от промените в климатичните условия, захранват се с електроенергия и се управляват дистанционно по интернет. Единствено от фондацията ще могат да публикуват информацията и да контролират всички локации“, поясни той.

Проектът бе представен пред входа на Метростанция „Национален стадион Васил Левски“, където е монтирано едно от включените табла. Останалите се намират на метростанциите „Джеймс Баучер“ и „Г.М.Димитров“. Другите три екрана ще заработят скоро пред метростанциите „Европейски съюз“, „Витоша“ (до мол „Парадайз“) и на кръстовището до УНСС в Студентски град. Предстои преминаването на тестови период за софтуера, като се планира системата да заработи в пълен капацитет до края на септември.

Чуйте повече в репортажа на Георги Митов: