Спортен лагер в подкрепа на хора със зависимости ще се проведе този месец в Националната футболна база Бояна. Това казаха в ефира на bTV Radio Илко Бояджиев от Фондация “Общност в помощ на зависимите” и Николай Диков от Сдружение „Реванш“. Инициативата „8 на 0 За Хората срещу зависимостите“ ще се състои на 25-27 август. В програмата на събитието освен спортната част, ще се проведат и различни семинари, посветени на проблема със зависимото поведение в България.


„Идеята на този лагер е да дадем повече гласност по темата. Зависимостта е болест, а не някакво лошо поведение. Каним хора, които работят със зависими, да се включат в този спортно-терапевтичен лагер. Ще говорим и за здравословния начин на живот. Каним и институциите, за да разберат какво означава зависим човек. Още има стигма в обществото, че това са някакви лоши хора“, каза Николай Диков.


Според тях в помощ на зависимите могат да се включат не само психиатри и лекари, но и хора, които са постигнали сериозни неща в живота си и могат да споделят своя опит как да преодолееш трудностите.


„В лечението на един зависим най-силният инструмент е груповата фаза. И зависимите сме хора, можем да функционираме в обществото и да сме полезни. Тези семинари са водени от хора, които имат опит с това. Ще има спортисти от Олимпиадата, параспортисти, които се борят и са успешни, както и доста хора, които са с личен опит, като мен и Николай – преминали през зависимости и съответното лечение“, допълни Илко Бояджиев.


Чуйте цялото интервю в предаването „За града“.