В София стартира инициативата „Едно Дърво“ за създаване на интерактивна карта на градската дървесна растителност в сътрудничество с Общинското предприятие „София план“.  Екип от ландшафтни архитекти и софтуерни инженери разработва платформата с отворени данни ednodarvo.io, на която всеки гражданин може да въведе информация за дърветата, както и да се запознае с всички дървесни видове, които се срещат в България. Проектът обединява доброволци и специалисти на crowdsourcing принцип в акцията по картирането на дърветата и създаването на пълна база данни под формата на интерактивна карта, като събирането им ще започне на 15 май 2021г. Подобни интерактивни дигитални карти са създадени в Ню Йорк, Мелбърн и Вашингтон, като гражданите масирано се включват в процесите по тяхното допълване и обогатяване.

Имаме богато зелено наследство в България, но не си даваме сметка за него“, заяви в ефира на bTV Radio ландшафтният архитект Александър Петров, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и част от организационния екип. „Дърветата са много ценен ресурс в градската среда, който често не бива оценен по достойнство. Това е причината за инициативата ни. Тази карта би спомогнала за това дърветата да се стопанисват по един много по- добър и оптимален начин, така че да се възползваме максимално от ползите, които ни предоставят на нас, хората“, добави той.

Според Петров, причината за липсата на такъв тип регистри е, че това представлява „почти немислим ресурс за бюджетите, с които разполагат общините в България и би изисквало време и съществен експертен ресурс“, както и други комплексни фактори. Тази информация не може да замести публичния регистър на дълготрайната растителност, но може да подпомогне значително неговото създаване и актуализиране. Данните, въведени от граждани, ще могат да бъдат верифицирани допълнително от експерти. Платформата ednodarvo.io ще предлага събраната информация във вид на отворени данни, за да може тя да се използва свободно както от Столична община, така и от всички заинтересовани.  „Единственото условие е човек да се регистрира в платформата“, уточни арх. Петров . „Началото е в София, а амбицията ни е да обхванем цяла България“, сподели той.

Самото отбелязване на дърветата върху картата ще се извършва в платформата ednodarvo.io, която е оптимизирана за ползване през мобилните устройства. „Амбицията ни е да направим толкова удобно приложението, за да може да се използва от малки деца до възрастни“, подчерта ланшафтният архитект. Зареждайки адреса в браузъра си, всеки ще може лесно и интуитивно да въвежда информация и снимки за дърветата около себе си на картата през мобилен телефон или таблет.

Инициативата „Едно Дърво“ започва активно с няколко събития за масово картиране на дървета в уикендите от 15 май до 13 юни, които ще се проведат в различни райони на София с участието на експерти по озеленяване от ОП “Паркове и градски градини“, доброволци и граждани. Все още, продължават разговорите с Дирекция „Зелена система“ на Столична община относно подкрепата им към инициативата.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с ландшафтния архитект Александър Петров, преподавател в УАСГ - София и част от организационния екип на „Едно Дърво“.