Танцувай, за да те танцуват, движи се, за да те следват. Това е призивът на 15-то издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Той поставя темата за мястото на установените схващания за съвременния танц днес и развитието на артистичната перспектива на  хореографите и изпълнителите на сцената, в контекста на изострящата се чувствителност и дебат по различни политически, социални и естетически теми. Повече за смисъла, който се крие зад думите „Танцувай, за да те танцуват“ разказа Стефан Щерев, който е един от създателите на фестивала.

„Когато човек прави нещо оригинално, нещо интересно, обикновено другите започват да го правят като него. Нашият призив по-скоро е да поканим тези, на които другите искат да приличат, а не тези, които повтарят някаква работа. Ние говорим за живи хора, които сега създават, съвременни са – в това време, в тази година, в това място и се вълнуват от проблемите, които сега се случват. Дали ще е войната, дали ще е изолацията, дали ще е страхът, каквото и да е. Темите, които вълнуват съвременният човек“, сподели той пред bTV Radio.

Представленията в международната програма на фестивала дават стойност на този призив, като заемат смело пространството на сцената с индивидуален артистичен почерк и изявени хореографски решения. С избора им в тазгодишната кураторска рамка, фестивалът заявява своята подкрепа и разбиране към възможните перспективи в съвременния танц. Сред тях са драматургията, музиката, сценичната форма, интерпретацията на теми и процеси, философската рамка, контекста и пространството.

Специален акцент от програмата ни са представленията на Зуфит Симон (Германия) „Странни чужди тела“ и „Голдбергови вариации“ на Михил Вандевелде (Белгия), които не се страхуват да подлагат на съмнение стереотипите относно тялото.

Стефан Щерев сподели и какво ги мотивира да продължат с организацията на фестивала толкова много години.

„Не са пари, ако някой пита. Кара ни това, че ставаме видими. България става видима и интересна, става „Уау“. Не сме само потури, носии и съкровища – и това сме, но не сме само това. Ставаме интересни за друг тип хора, които искат да чуят, видят, усетят и преживеят“, каза още той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева със Стефан Щерев.

Цялата програма можете да видите тук.