В 10 Средно училище „Теодор Траянов“ в София се изгражда STEM център, в който децата от 1 до 4 клас ще могат да се обучават в модерна и интерактивна среда по следните направления: наука, технологии, математика и инженерни науки. Това сподели в ефира на bTV Radio директорът на училището г-жа Нели Филипова.

Проектът се осъществява като част от Национална програма за изграждане на училищна STEM среда. Програмата има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите и те да могат да провеждат съвременно и качествено обучение в училище.

Г-жа Филипова сподели още, че след завършването на проекта и откриването на STEM центъра, тя се надява да привлече подготвени учители и ментори от бизнеса, които да обучават и развиват децата в държавното училище.

„Децата трябва да учат интерактивно и чрез преживяване, а не да зубрят материала. Така те ще могат да развиват логическата си мисъл, памет и аналитичност, които са необходими за технологичните и инженерни професии“, допълни тя.

Създаването на STEM центъра е възможност за децата да получат още в ранна възраст кариерно ориентиране, за да учат и да се развиват целенасочено в дадено направление. С откриването на проекта пък школото показва, че дори и държавното училище може да бъде модерно и с интерактивна среда, така че да създава и да привлича таланти – и сред децата, и сред учителите.

 Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Нели Филипова.