Доброволци се организираха в интернет, за да почистят уличните реклами и постери, с които са облепени пътни знаци и стълбове на уличното осветление, научихме в предаването „Тази сутрин“ по bTV. „Адмирирам изключително много подкрепата на тези хора, които се включват, за да подпомогнат действията на общината в града да има повече чисти площи и повече места, които да изглеждзат по по-добър начин.“ – благодари в ефира на bTV Radio Иво Пенев от Столичен инспекторат. Той отбеляза, че с разхлабването на епидемичните мерки и възобновяването на стопанския живот по улиците се появяват все повече залепени на забранени места реклами. „Местата, където има единични нарушения в малък мащаб, се почистват, а в случаите на масово разпространение от фирми, те се предупреждават да почистят иЛи ще последва глоба. Предписанията почти на 100% се изпълняват.“ – коментира Иво Пенев.

Той предупреди гражданите да не се доверяват на такъв тип улично рекламиране, защото после не могат да защитят правата си като потребители, ако останат разочаровани от услугата. „Тя е разпространена по нелигитимен начин и когато бележката сме я изчистили, няма как да докажат откъде и по какъв начин са поръчали тази услуга. Гражданите, които държат градът да изглежда по-красив, нека да не стават един вид съучастници на замърсителите.“ – призова Иво Пенев. Той разказа и за случай, когато не е била премахната такава обява – тя е била на 43-годишен ерген, който търси своята половинка. След няколко дни обявата вече я нямало. „Надявам се той да е открил любовта!“ – възкликна Иво Пенев. От началото на тази година до сега са почистени почти 20 000 кв. метра обществени площи.

„През последните седмици има административно-наказателни порцедури срещу различни компании, позволили си такова облепване в кварталите „Младост“, „Изгрев“ и „Надежда“. Тека административно-наказателни процедури и срещу партиите, неизпълнили задължението да премахнат агитационните си материали.“ – съобщи Иво Пенев. Той добави, че Столичен инспекторат има и активна кампания срещу графити драскането. „Почистили сме близо 6000 кв. м – училища, болници, метростанции, паметници, обществени места. В понеделник ще се премахнат графити от „Цар Шишман“ № 53 по повод поставяне на паметна плоча на големия писател Константин Константинов. Там ще бъдат заличени 50 кв. м. драсканици, които в момента правят мястото недостойно да можем да сложим паметната плоча на този заслужил българин. А той оставя имотите си в тази сграда в полза на Столична община. Върви почистване на ул. „Пиротска“, където ще се реализира хубав проект с графити артисти, които ще нарисуват творби по електрическите табла на улицата.“ – съобщи от Иво Пенев от Столичен инспекторат.

Интервю на Светослав Николов: