Нов филиал на Столична библиотека се очаква да бъде открит през есента на 2021г. Той ще бъде разположен в жилищен блок на ул. „Монтевидео“ в кв. „Овча купел“. „Това сигурно ще се случи, поне нашия ангажимент е такъв“, заяви в ефира на bTV Radio директорът на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова. „За нас е от огромно значение Столична библиотека да има филиали в големите квартали на София като „Овча купел“. Отдавна търсим възможности там и разговаряхме с районния кмет Ангел Стефанов. Пространството не е много голямо, но за нас е важно да има още една културна точка. Програмата на зам.кмета Мирослав Боршош е с акцент върху по-широк достъп на културните институти до  публики в райони, в които няма много  книжарници и културни институти, така че получаваме подкрепа засега“, допълни директорът на Столична библиотека. Тя припомни, че „филиалът ни в Люлин съществува от 30 години. Създадохме филиал „Студентски“ преди 4 години, има огромен интерес и сме благодарни на Минно-геоложкия университет; ще разширим филиала с нови пространства“.

Столична библиотека ще направи годишната профилактика на своите фондове  от 1 до 15 август. През това време ще работи Детската занималня, която предоставя безплатни възможности за обучение и забавление, но след предварително записване. „Увеличава се и търсенето на книги, и използването на дигиталните ресурси на библиотеката“, посочи Цинзова.

Този уикенд стартира Седмото издание на креативния формат за насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст и привличане на нови читателски публики „Зелени библиотеки“. От 31 юли до 29 август той ще се проведе в парковете на София, а стартът ще бъде даден на 31 юли в 10ч. край езерото  в Северен парк. Тази година към досегашните известни софийски „зелени дестинации“ са включени реновираният Западен парк и Зоологическата градина.

„Това са културни точки в София, които дават възможност да прочетеш книга и да чуеш стихове, децата ти да участват в игри, които не са навсякъде“, поясни Юлия Цинзова.

В кампанията на Библиотеката на София се включват известни български поети, писатели, музиканти, артисти, художници, а партньори са популярни издателства, публични институции, неправителствени и творчески сдружения. Шестте сезона на „Зелени библиотеки“ са привлекли над 45 хил. посетители,  а над 7 хиляди са новозаписаните читатели.

Литературните и музикални срещи са съпътствани с образователни STEM игри и програмиране с роботчета - пчели, както и корейски популярни традиционни игри тухо и ют, предназначени за децата и учениците.

Във всички локации ще бъде мобилната библиотека „Библиобус“,  в която могат да бъдат открити 1500 тома с най-нови хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори. От тях желаещите ще могат да си изберат книги за дома. Водещи български издателства предоставят стотици екземпляри от най - новите си издания за посетителите, а за децата има подаръци- детски книжки и химикалки.

Снимка: Столична библиотека