Екипи на Столичния инспекторат ще премахват излезлите от употреба автомобили в три столични района „Подуяне“, „Красна поляна“ и „Изгрев“. От днес, 24 август, 14 автомобила в район „Подуяне“ ще бъдат принудително преместени. Това научи bTV Radio от инж. Полина Асенова – началник сектор «Контрол по паркирането» в Столичният инспекторат . Тя уточни, че два екипа работят на терен. Жителите и гостите на София могат да подават сигнали за стари МПС със снимка на автомобила и точен адрес, за да се направи проверка.

„Не разполагаме с електронните пощи на гражданите, а заповедите се връчват лично“, подчерта инж.Асенова. По думите й, „гражданите, които не изпълнят предписанието за преместване на автомобилите, излезли от употреба, дължат между 300 и 1000 лева.

Снимка: БГНЕС

От началото на годината Столичният инспекторат е установил 1419 броя излезли от употреба моторни превозни средства в различни райони на София. Само 240 от возилата са преместени доброволно от техните собственици, а 932 са принудително откарани на площадката за разкомплектоване. В момента „780 автомобила са в процедура за преместване. Съгласно нея, 26 000 стари коли са премахнати от 2009г. до момента“, отбеляза Полина Асенова.

Има 5 критерия за определяне на автомобил като излязъл от употреба, сред които са МПС-та без регистрационни номера, такива с предназначени за разкомплектоване, откраднати с прекратена регистрация и др.

Снимка: btvnovinite.bg

Столичният инспекторат акцентира и на превенцията, като продължава с поставянето на кашпи и ограничения в полза на паркирането. Над 200 са тези пространства на територията на Столична община, като предстои облагородяване на нова зона в район „Възраждане“.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с инж. Полина Асенова  -началник сектор «Контрол по паркирането» в Столичният инспекторат, разположено в звуковия файл: