Със средства на бизнеса ще бъде обновена градинката при храм „Св. Вкмчк. Георги Победоносец“ в Столичния район „Триадица“. „Това е едно от знаковите места в центъра на София. То е било създадено с дарения и грижа на хората. Няколко години имаше проект за реновирането му в капиталовата програма на Столична община, но той отпадна поради съкращаване на финансирането. В духа на традициите, даренията и помощта на общността, съумяхме да намерим партньор – частно лице, което заяви своята готовност да извърши тази дейност.“ – разказа пред bTV Radio районният кмет Димитър Божилов.

Ремонтът ще се направи без промени във вида на градинката. Ще бъде подменена настилката, пейките ще бъдат фиксирани към земята, ще бъде обновена детската площадка. След съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство ще бъде реновирана и чешмичката, като вече са намерени материали, отговарящи на спецификата ѝ. „Ще възвърнем духа на това разпознаваемо и специфично място, на което вече има излаз на метро.“ – коментира кметът Димитър Божилов. За безопасност ще бъде осветена и самата градинка, ще бъде монтирано видеонаблюдение.

В подготовка на обновяването местната администрация събира стари снимки, за да проследи промените в района. За извършване на планираните дейности ще са нужни около три месеца. Ремонтът ще започне след завършване на съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като самата градинка е със статут на защита. Планирано е работата да приключи до есента.

Междувременно продължава обновяването на публични пространства в район „Триадица“, като акцент са подлезите. „Подлезите традиционно са проблемни точки. Стараем се с скромните средства, което получаваме като субсидия от Столична община, да се фокусираме върху таваните, стените, чистотата, така че ако не идеален, те да имат нормален и приветлив вид. Специално се концентрираме върху най-посещаваните – на кръстовищата на бул. „България“ с булевардите „Гоце Делчев“ и „Тодор Каблешков“.“ – съобщи кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов.

Интервю на Светослав Николов: