"Обсъждахме го. Хората са силно притеснени и не намерихме аргументи да плащат по-високи данъци“. Това подчерта в ефира на bTV Radio зам.кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов. „Работим по проекта за бюджет 2022г., който ще бъде представен след приемането на държавния бюджет. Заложени са повече средства за заплащане на електроенергия и подновяване и развитие на уличното осветление“, добави той.

По думите му, сметките за улично осветление на четирите най-големи града София, Пловдив, Варна и Бургас са се увеличили, като за ноември 2021г. дължимата сума е в размер на 3,4 млн. лв. в сравнение с ноември 2020г., когато е била 1,75 млн.лв., което е голям проблем за общинските бюджети. „Трябва да се намери компенсаторен механизъм, тъй като плащаме тока чрез данъците си, както и чрез разходите към енергийните дружества, които в по-голямата си част са държавни компании“, посочи Барбалов. „София не получава сравнителни изравнителни субсидии за разлика от други общини“, допълни той.

Финансовата комисия към Столичния общински съвет одобри предложение на ДКЦ № 12 в столичния квартал „Люлин-9“ да изгради собствена фотоволтаична система. Закупуването й ще се извърши при спазване на Закона за обществените поръчки.Одобрен е проектът за такава система и за още една общинска поликлиника в София – ДКЦ № 22 в кв. "Гео Милев". Дончо Барбалов уточни, че финансирането е в размер до 60 000 лв. с ДДС за ДКЦ №12 и 70 000 лв. с ДДС за ДКЦ №22, а възвръщаемостта е 5 години. „Свидетели сме на безпрецедентен ръст на цените. Чрез фотоволтаиците ДКЦ-тата ще снижат разходите си за електрическа енергия. Когато те не работят през почивните дни, ще могат да продават ел.енергия“, каза той.

Барбалов изрази загрижеността си за състоянието на градския транспорт в столицата: „До 2019 имахме увеличен брой пътници. Той намаля значително заради пандемията...Гражданите се ориентират към по-краткосрочни транспортни документи. Не се купува годишна карта, а месечна и се ползват талони за многократно пътуване..Вече 2 години с Covid-кризата трябва да направим всичко възможно да запазим стимула на хората да използват градския транспорт“, заяви зам.кметът по финанси.

"Общината осигурява 179 млн лв. за подпомагане на градския транспорт през миналата година, а 33 млн. са осигурени от държавата“. Дончо Барбалов потвърди, че се подготвят варианти за оптимизиране на тарифите в градския транспорт.

Относно състоянието на столичното топлоснабдяване, зам.кметът уточни, че „не е добра регулаторната рамка в топлофикационната област. Увеличават се задълженията към обществения доставчик на природен газ, които стават толкова  големи, че тяхното изплащане е нереалистично“.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов със зам.кмета по финанси в Столичната община Дончо Барбалов: