Над 600 дървета ще бъдат засадени в повече от 20 столични детски градини и училища в есенното издание на инициативата „Моето зелено училище, моята зелена детска градина“. Заместник-кметът на София по направление „Зелена система, екология и земеползване“ Десислава Билева участва на 22 октомври в засаждането на дървета в двора на детска градина № 90 в район „Надежда“. В инициативата се включиха и олимпийската шампионка Стойка Кръстева, както и кметът на района Димитър Димов. Днес отново в този район – в 171 детска градина „Свобода“ – се засаждат 15 дървета. След това работата продължава в район „Илинден“. „Тази инициатива цели да правим София все по-зелена и чиста заедно с децата.“ – коментира пред bTV Radio заместник-кмета Билева.

По време на акцията олимпийската шампионка Стойка Кръстева каза: „Включвам се в инициатива на Столична община, защото за мен е важно София и цяла България да станат по-зелени. Радвам се да видя децата да се учат да засаждат и отглеждат дървета, както и да се грижат за природата.“ „Обясняваме на децата как дървото е важно за всеки от нас, какви са необходимите грижи за отглеждането му. Те помагат в засаждането, после поливат дръвчетата. Децата са много активни, щастливи, с голям ентусиазъм приемат инициативата. Нас това ни радва и ни кара да продължим напред.“ – каза Десислава Билева. По време на акцията в детската градина е направен цветен алпинеум. Тя е една от 50-те в София, които развиват в своя двор и био градинка, в която учат децата как се отглеждат зеленчуци и подправки.

Тази година се провежда третото издание на тази инициатива, която е част от възпитанието на децата и формирането им като личности, грижовни към природата и съпричастни с общността. Директорката на 90-а детска градина Катя Йорданова посочи, че след обновяването на сградата по програма „Региони в растеж“, със засаждането на дръвчетата сега и създаването на алпинеума дворът става все по-красиво място. „Смятаме, че именно чрез засажадане на дървета и последващата грижа формираме отношение у децата към опазване на природата и към поддържането на София като по-зелен и чист град. Смятаме също, че когато искаме да кажем нещо на възрастните, можем да го кажем чрез децата, за да стигне до тях.“ – посочи Десислава Билева. Тя съобщи, че общо тази година в София ще бъдат засадени над 5200 дървета.

Интервю на Светослав Николов: