Всичко за обичая „Сурва“ ще научим в специално събитие в Парк-театър „Борисова градина“ тази неделя. „Да изгоним злото! Да бъде!“ ще включи демонстрация за изработване на маски, спектакъла „Игри на маски“, представяне на обичая от учен от БАН, дефиле на сурвакарски групи, фотоизложба.

„Общата концепция и идеята да възродим българската традиция събра хората от община Перник с Борис Радев в Парк-театър „Борисова градина“, защото е много важно да възпитаваме младите хора в този дух. Страшна болест се появи и ни постави на изпитание. За да я има магията, за да се поддържат традициите, сме решили на 9 януари още в 10:30 ч. майстори да демонстрират на място как се изработват маските на сурвакарите. Ще покажем част от „Игри на маски“ – уникален спектакъл, представен от „Майсторите на танца“ с художествен ръководител Красимир Димитров. Публиката ще се запознае с обичая от разказа на гл. ас д-р Милена Любенова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. След това дълго време ще следват дефилета. Ще участват групи от Батановци, Лобош, Лесковец, Банище и Люлин, а също и самодейна сурвакарска група „Йорданови АРТ и Приятели“, гр. София. Публиката ще види фотографската изложба „Духът на „Сурва“ с 60 снимки на 14 автори. Зрителите ще усетят силата на традицията и радостта на тези, които подготвят празника. Част от хората от фотосите ще се включат в представянето на живата традиция. За да го има празника, всяка година се опитваме да поддържаме традицията. Това е стремежът да надскочиш себе си. На Сурва мало и голямо се зарежда с енергия.“ – разказа Иванка Василева – главен експерт „Култура“ в Община Перник.

„Сурва“ е в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство. В 31 селища на региона има повече от 56 сурвакарски групи с 3600 персонални носители на този народен обичай, над 800 от тях са деца. „Какво по-добро доказателство пред света, че българите пазим традицията! На празника се случва особен магнетизъм – огън, ритъм, звук са в едно. Всички стихии се сливат. Тук е пречистващата сила на огъня, това е вълшебство! Ритуалът е част от новото начало.“ – отбеляза Иванка Василева.

Ритуалът на сурвакарите зарежда със силна енергия в началото на годината. Всеки присъствал на този празник знае за неговата пречистваща сила за живот. Традицията изявява силата на общността и грижата за всеки един от членовете й, демонстрира отговорността, с която всеки сурвакар се отнася към своята роля. Празникът е за връзката между хората и за връзката на човека със света, той е връзката между поколенията и с родните земи, той е за единението с природата, за разбирането как всичко е във взаимодействие и в едно цяло. След представянето на обичая в София на 9 януари в Парк-театър „Борисова градина“, на 13 и 14 януари ритуалът ще се проведе в населените места в пернишко, а през уикендите от 15 януари до края на месеца в Перник ще се състои фестивалът „Сурва“.