Четири дни – от 4 до 8 ноември, ще продължи осмото издание на Plovdiv Jazz Fest. Той е организиран от Мирослава Кацарова чрез Blue M.

„Започнахме Plovdiv Jazz Fest през 2015 г. с идеята да го превърнем в отличителен фестивал и форум, на който можем да чуем на живо музиката на най-влиятелните артисти в джаза тук и сега. Тези музиканти променят цялата среда, създават посоките и тенденциите в съвременния джаз, движат развитието в много посоки.“ – коментира в студиото на bTV Radio Мирослава Кацарова.

През годините фестивалът приема на сцената си някои от най-големите световни джаз артисти и представя новите проекти на български музиканти. Концертите се провеждат в Дом на културата „Борис Христов“.

Запазвайки подхода си да кани някои от най-атрактивните и интересни млади джаз музиканти, един от най-добрите джаз фестивали в страната ще бъде открит с концерт на тромпетистката от британско-бахрейнски произход – Яз Ахмед. Тя ще гостува у нас заедно със своя квартет. Музикалната критика отбелязва, че творчеството ѝ не прилича на нищо, което сте слушали. Експерименталната ѝ музика опитва да замъгли границите между джаза и електронния саунд дизайн, а това, което прави на сцената е описвано като опияняващ психеделичен арабски джаз. Тя има три издадени албума и програмата на концертите ѝ включва различни точки на света. Яз Ахмед е работила с Radiohead, Лий Scratch Пери, Transglobal Underground, Артуро О'Фарил и др. Била е част от световното турне на These New Puritan. Яз Ахмед е номинирана от престижното американско списание DownBeat за „Тромпетист на годината“ и бе посочена за „Изгряваща тромпетна звезда“ през 2020 г. Тя бе отличена с две от престижните Jazz FM награди за 2020 в категориите „Албум на годината“ и „Изпълнител на годината“. Яз Ахмед е носителка и на Ivor Novello Award за иновация. „Надявам се, че чрез музиката мога да събирам хората, да строя мостове между културите и да променям възприятието за жените в джаза и наследството на хората от Близкия изток“, казва тромпетистката. Концертът на Яз Ахмед ще бъде на 4 ноември от 20:00 ч.

Следващият ден (5 ноември) ще започне с концерта на Йълдъз Ибрахимова. С вокалистката на сцената ще се качат Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов. Тази година певицата отбелязва своята 70-годишнина. Plovdiv Jazz Fest ще ѝ връчи Наградата за цялостен принос в джаз музиката, с което ще отдаде почит към дългогодишната ѝ и забележителна кариера. Йълдъз Ибрахимова е едно от най-важните имена в историята на българския джаз, но нейната внушителна творческа биография надхвърля значително пределите на България. Тя започва да пее на 10-годишна възраст и впоследствие завършва музикално училище. Преди да се насочи към джаз музиката Йълдъз Ибрахимова се дипломира в Музикалната академия в София с оперно пеене. За нея е известно, че гласът ѝ притежава уникален диапазон, който обхваща четири октави. Йълдъз Ибрахимова дебютира през 1975 г. с джаз квартета на Марио Станчев. Тя концертира с формациите „Джаз линия“, „Акустична версия“ и за кратко е солистка заедно с Теодосий Спасов на „Бели, зелени, червени“. Носителка е на множество награди и е изнасяла концерти в над 30 страни по света.

Веднага след нея на сцената ще излезе един от най-разпознаваемите и модерни млади джаз музиканти днес. С турнета из цял свят американският пианист и композитор Емет Коен включва в натоварената си програма и Plovdiv Jazz Fest. Той е сред централните фигури от своето поколение в джаз музиката. Свирил е и е записвал с Рон Картър, Бени Голсън, Джими Коб, Джими Хийт, Тути Хийт, Кърт Елинг, Били Харт и др. Коен започва да свири още на 3-годишна възраст по метода на Сузуки. Емет Коен ще гостува на Plovdiv Jazz Fest със своето трио.
Пианистите са определящи за селекцията на фестивала тази година. В неговата трета вечер на 6 ноември ще бъде концертът на може би най-известния фламенко-джаз пианист – Давид Пеня Дорантес. Той е добре познат на българската публика с концертите си заедно с Теодосий Спасов и втория си албум “Sur”, записан в Париж, Севиля и София през 2001 г. През 2020 г. излезе неговият шести проект. Дорантес е и сред най-прочутите музиканти от ромски произход. Силно повлиян от джаза и от класическото си музикално образование, Давид Дорантес се превръща в забележителен новатор и променя напълно представите за фламенко музиката. Носител на много музикални награди, той е гост на най-престижните фестивали. Концертът му в Пловдив ще бъде заедно с неговото трио.

Последният концерт (на 7 ноември) от програмата на фестивала за 2022 г. ще бъде на американската джаз певица и текстописец Гретчен Парлато. Тя заслужено е считана за една от най-изобретателните и хипнотизиращи певици днес. През 2021 г. Гретчен Парлато издаде своя нов албум Flor, който отдава почит на бразилската музика и е първият ѝ студиен албум за последните близо десет години. Flor донесе втората номинация за „Грами“ на Парлато за „Най-добър вокален албум“ и бе описан като прекрасен синтез между американска популярна музика, европейска класическа музика и бразилски стандарти. Важна тема в него е майчинството, което е било причината за временното оттегляне на певицата от музикалния свят.

Гретчен Парлато участва в над 85 албума и има четири издадени заглавия като лидер. За първи път е номинирана за „Грами“ през 2013 г. Албумът ѝ The Lost and Found от 2011 г. пък получава над 30 национални и международни награди, включително наградата на списание DownBeat за „Най-добър вокален албум“. Още като студентка тя пее с Хърби Хенкок и Уейн Шортър, по-нататък си сътрудничи с много музиканти, сред които са Маркъс Милър и Аирто Морейра. Гретчен Парлато пристига в Пловдив със своята група, част от която е един от най-интересните съвременни пианисти Тейлър Айгсти, който пък тази година спечели „Грами“ в категорията за „Най-добър съвременен инструментален албум“.

В богата съпътстваща програма предстоят джемсешъни и премиери книги. Plovdiv Jazz Fest се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2022 г. Концертите на Емет Коен и Яз Ахмед се реализират с подкрепата на Министерство на културата. Гостуването на Давид Пеня Дорантес се осъществява със съдействието на Посолство на Кралство Испания в България. Радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор.

Подробности можете да научите в интервюто на Светослав Николов с Мирослава Кацарова: