Авторитетният астролог Светлана Тилкова-Алена гостува в ефира на bTV Radio, за да разкрие подробности за високосната 2024г. В предаването "За града" с водещ Георги Митов тя подчерта, че "хаосът ще продължи". Чуйте повече в звуковите файлове или прочетете по-долу:

С какво ще бъде по-различна 2024г?

С фактът, че е високосна и позволява родените на 29.02. да празнуват след четири години отново рождения си ден. Също така с влиянието на Сатурн – планетата господар на годината, която носи от една страна възможност за реализиране на добри приходи, за намиране на добре платена работа, но от друга раздава кармична разплата и отплата – всеки му според заслуженото през изминалите девет години – на добротворците дарява добрини, а на вредителите, завистниците, рушителите, творците на зло – спуска кармични наказания.

Ще има ли много ретроградни движения и през тази година- кога да ги очакваме?

Меркурий е ретрограден в Овен

От 2 април  до 25 април 2024 г.

Не е изключено през 2024 година аспектът да превърне по-лабилните хора в неконтролируеми в отношенията до степен на агресия и нападателно поведение. Говорят, без да обмислят, а в годината на Сатурн ще си платят за натрупаната негативна карма заради факта, че    нараняват със своите действия и думи. Редно е да не натрапват собственото си величие.

Меркурий е ретрограден в Дева

От 5 август  до 28 август 2024 г.

Всички ние, но най-вече повлияните от аспекта, ще сме невероятни перфекционисти във  всяко едно отношение, а когато не успяваме да се наложим и да накараме хората да следват правилния според нас ред, ще изпадаме в депресии и ярост. Липсата на мярка в емоцията ни е причина мнозина да са нещастни в дълги периоди през годината.

Меркурий е ретрограден в Стрелец

От 26 ноември  до 15 декември 2024  г.

За втори път през годината Меркурий е ретрограден в Стрелец. За пореден път ще се стремим да намерим своето място в света, в който сме се появили. Дори и успелите в живота ще се питат дали са намерили истинското си място. Ако са се разпилявали  и са тичали в различни посоки, се налага  да се променят с помощта на обществото, в което  живеят, а интуицията ще им подскаже дали сме успели да го сторим.

Марс е ретрограден в Лъв

От 7 декември  до 30 декември 2024 г.

Предпазва ни от слабостта се поддаваме на самовнушението, че сме най-великите и всички трябва да ни се подчиняват и съобразяват с капризите. Няма да загубим авторитета си, ако приемаме полезните съвети от околните. Напротив, дори ще го завишим, ако се възползваме от носещите ни полза съвети.

 Юпитер е ретрограден в Близнаци

От 9 октомври до 30 декември 2024 г.

Повлияните от аспекта в рождения си хороскоп, а и всички останали хора имаме да учим много уроци, свързани с умението не само да творим идеи, а и да ги отстояваме. Не е без значение и способността, да се научим да се вслушваме в полезните съвети, дори и случайно дочути, вместо да ги възприемаме като досадно критикарство.

Сатурн е ретрограден в Риби

От 29 юни  до 15 ноември 2024  г.

В годината, на която е управител, Сатурн има ретроградност в Риби. Труден период за истинските жалкари, негодни да успяват сами в живота и постоянно оплакващи се от всичко. Време е да осъзнаем, че всеки, дори и най-слабият на пръв поглед, е силен и способен да преодолее всякакви трудности.

Уран е ретрограден в Телец

От 1 януари  до 27 януари 2024 г.

 и от  1 септември до 30 декември 2024  г.

При всички нас, но най-вече при хората, които са повлияни от тази ретроградност на Уран, е време да настъпи коренна промяна. Тя е много трудна, дори непосилна на пръв поглед, но задължителна. Изискването е да бъдат потиснати материалните стремежи, а засилено духовното  развитие,  да бъдат изявени истинските  чувства и грижата за хората или за страдащите, но само ако доброто е поискано.

Нептун е ретрограден в Риби

От 2 юли до 8 декември 2024 г.

Не е лесно на хората, които трудно се справят сами в живота при тази ретроградност на Нептун, особено на родените в Риби. Осъзнали уроците си от минали прераждания, ще се  опитат да изчистят тежките си кармични грешки от минал живот и да ги претворят в положителна карма до степента на позволеното и възможното.

Плутон е ретрограден във Водолей

От 2 май до 3 септември 2024 г.

Ретроградността на Плутон във Водолей предупреждава за напрежение, противопоставяне, дори агресия. От тези хора зависи да превърнат в обратими привидно неизбежните проблеми между поколенията, сблъсъкът между които блокира живота им.

Плутон е ретрограден в Козирог

От 3 септември до 13 октомври 2024 г.

Тази ретроградност на Плутон руши хармонията и умереността в отношенията, заличава такта и търпението в живота на хората, които с години са ги градили. Няма място за отчаяние, защото тази разруха ще им даде отговор дали всичко сътворено и прието за естествено в битието и отношенията им няма да се окаже измамно.

Хирон е ретрограден в Овен

От 26 юли  до 29 декември 2024 г

Хирон с присъствието си в Овен отново ни помага да управляваме Съдбата си сами, вместо да очакваме чудеса или да се притесняваме от неизвестното. Аспектът засилва амбициите ни, но пречупени и през доза агресия, която сме длъжни да овладеем. Ако не успеем, не само че ще се провалим, но и ще плащаме висока цена заради нежеланието ни през този период да си наложим самоконтрол и умереност в думи и дела.

Какво предвещават звездите за България? Каква е прогнозата за политическия живот в нашата страна? Имаш ли съвети/препоръки към политиците?

Съвети и препоръки към политиците нямам и няма да имам, ако въпросът е свързан с конкретни имена. Правя публични прогнози, а който отговорен и разумен и милее за България ги чете ,за съжаление тази група хора са все по-малко. Хаосът ще продължи, а причината е липса на грижа към род, Родина, народ и държава, но материалните за лични облаги са факт.

Как Сатурн ще влияе на процесите по света?- свидетели сме на много войни, както и на сериозни климатични катаклизми, възможни рискове от нова пандемия?

Както казах, Сатурн ще наказва всеки, които вреди на себеподобните си, като тези наказания ще се стоварват и върху хора и върху лидери и върху държави. Ще има смяна на президенти и премиери, често неочаквана и обръщаща живота на държавата и дори на част от планетата в нова посока.

Природните катаклизми са естествено природно състояние, разбира се  случващо се е по-често заради начинът на живот на човека. Земетресенията са присъщи на характера на планетата, тъй че и от тях ще има  в изобилие, слава Богу, че преобладаващото им количество са слаби и уловими единствено от сеизмичните станции. Дали Европа е заплашена от разрушително земетресение, не знам. Хиляди пъти съм казвала, че астрологията не разполага с изчислителен апарат за предсказване на земетръси. Всичко друго е гадаене, неприсъщо на тази абсолютно точна наука. Пожари ще има, не защото природата така ни наказва, а защото почти 100 процента са умишлени.

 За порои и наводнения трябва да сме подготвени през януари, февруари, март, април, май, когато поройните дъждове ще носят и зарази.

         През юли здравето на мнозина е податливо на зарази, инфекции и алергични реакции заради некачествена храна и замърсена питейна вода.

          Притеснителен астрологичен аспект разкрива, че годишните вирусни епидемии през 2024-а ще бъдат утежнени чрез диверсии от държавата, която губи войната в Украйна.

 За какво да внимава всяка една от зодиите през високосната 2024? На кои зодиакални знаци ще им върви повече в професията? Кои месеци са най-критични и кои периоди от годината най-ползотворни, успешни?

Годината е високосна, но не носи никакви вреди или ползи – просто е обогатена с един ден повече в календара.

Трудно може да се отговори кратко, така че оставям на слушателите да си четат в сайта на радиото по-подборния хороскоп по знаци. Критичните месеци са строго индивидуални съгласно номерологични хороскоп, същото се отнася и за успешните.

Универсални благоприятни или лоши периоди за бизнес начинания не съществуват. Те винаги са индивидуални и се изчисляват според рождената звездна карта на човекът планиращ начинание, собствен бизнес, инвестиция.

Общото влияние, на което се подчиняват всички заради годината на Сатурн е признанието и резултатите да се постигат чрез собствения труд, колкото и банално да звучи, а не чрез думи, дори когато думите са  професионално поприще на човека. Думите са оръжие, което убива, в пряк и преносен смисъл, но могат да се превърнат в пагубни за този, който ги е изрекъл, и да станат самоубийствен завършек на неговата кариера и дори на живота му. Сатурн е безмилостен.

 За успешен бизнес винаги трябва да се спазват правилата налагани от ретроградното движение на Меркурий.  Планетата, ако не броим 1-2 януари 2024-а, ще бъде ретроградна  три пъти: 2-25 април, 5-28 август, 26 ноември-15 декември 2024 година.

Кои от зодиакалните знаци да очакват положителни промени в личен план?

Като астролог с 50 годишен стаж съм категорична, че всяка календарна година е подходяща за любов.  И в най-кръвопролитните войни любовните отношения са имали своето местенце.  Хората от всички зодиакални знаци, пол, раса са подвластни на влюбване, на обич,    дори да нямат представа от зодиак или да се подчиняват на различен от класическия зодиак. Изключения, облагодетелствани и наказани да не усетят трелите на емоцията, любовта, обичта няма!

Ако трябва да обобщим накратко, година на какво ще бъде 2024-та?

Вибрацията на Сатурновата година ще усложни и вгорчи живота на мнозина  заради тяхната непочтеност.

Емиграцията ще се увеличи. Най-умните деца на България ще продължат да я напускат.

Пред нас е петата поред трудна година от девет възможни и, ако не се случи чудо, така ще продължи най-малко до 2030 година.

Ще се появят нови влиятелни фигури, които ще променят мисленето на хората.

- През 2024-а родените в Овен ще лъкатушат между желанието да общуват повече, отколкото е свободното им време, правилната, но трудна преценка на новите хора, които допускат в живота си, и стремежа да градят кариера. Ревността им е повече от обичайното.

За родените в Телец първите месеци от годината са изпъстрени с трудности, но както ги дразнят, така и ги преодоляват и вървят напред, затова съдбата ще ги възнагради във втората половина на 2024-а с отлични постижения и хармонични отношения. През цялата година да се пазят от използвачи.

За Близнаци годината ще преминава през много спадове и възходи, следствие от характерната им прибързаност. Успехът ще ги следва, ако са търпеливи и намерят равновесието между материалните си стремежи и прахосването на пари.

Раците ще изживеят изпълнена с емоционални запознанства и с факти и събития година, някои от които ще ги радват, други ще ги настройват романтично, а трети ще ги изнервят. Засилената им нетърпимост към лицемерието ще доведе до конфликти и късане на отношения.

За Лъв 2024 година е подвластна на много работа, белязана със знака на успеха и увеличените приходи. От тях се иска да градят професионална кариера, но с предпазливост, без прибързаност в действията и в думите. Ще дават израз на истинските си чувства и желания и няма да се притесняват дали ще бъдат разбрани. Да внимават с щедростта си, за да не ближат рани.

Годината на Сатурн помага на родените в Дева да успяват, да печелят добре, но изисква от тях да овладяват емоциите и прибързаността си. Мислите им са свързани само с печелене на пари до степен да забравят за личния си живот, което може да ги изненада с криза в брака.

За Везните годината е изпълнена с емоции, приятни и негативни, но в същото време е благосклонна и им помага да поставят ново начало. Емоционална през първата си половина, импулсивна и прибързана във втората. От тях зависи да овладеят и двете си състояния, защото може неочаквано да се окажат изолирани от средата си и от най-близките си заради заядливи подмятания.

Умерени, постоянни и изключително издръжливи са родените в Скорпион. Имат шанс да бъдат галеници на съдбата, стига характерният им инат да не ги тласне по грешен път. През първата половина на годината е добре да осъзнаят причината за проблемите си и да направят необходимото за тяхното преодоляване. Ако не го сторят преди лятото, сериозните проблеми и загубите в края на годината ще са неизбежни.

Животът на Стрелец ще се вихри в бързо темпо и ще изисква от тях да извършат важни промени, да пътуват и да направят и най-малките крачки към постигане на големите си житейски цели. Професионалното им развитие е във възход. Ще си печелят неприятели заради самочувствието на знаещи във всяка ситуация.

Сатурн, господарят на Козирог, и вибрация 8 властват през 2024-а. За родените в този знак годината е изпълнена с начинания, успешни приходи, стига да избягват капаните, защото са неспокойни, устремени, но и склонни към разпиляване, с което провалят добрите си възможности. Ще дразнят с изявата си на ревност.

За Водолей 2024-а е странно, особено време. Веднъж, защото Сатурн като втори управител на Водолея налага да творят само положителна карма. Втори път, защото от тях се изисква да проявяват търпимост към околните, да не са обидно критични, да не прекаляват с изискванията, да не са прибързани. Ще е изявено желанието да налагат мнението си.

За Риби годината е наситена с много възможности. Промяна или възход в професионалното поприще, кариерно развитие, добри приходи, приобщаване към нова среда, срещи с интересни хора, с някои от които отношенията могат да преминат в лични и романтични. Обсебени са от желанието да преуспеят, но успехът ще ги споходи постепенно, през спадове и възходи.