Дълбоко в сърцето на планината и право в тайнството на живота – фестивалът „Мистериите на Хухла“ се провежда този уикенд във и над с. Хухла, Ивайловградско, съвсем близо до границата с Гърция и Турция. Мястото е важна отправна и пресечна географска, но и духовна точка. Фестивалът е иницииран и се организира от Иван Бунков, а културната програма се реализира със съдействието на Община Ивайловград.

„Мистериите на Хухла“ водят началото си от огромни родови срещи, които Иван Бунков започва да организира като млад журналист заедно с възрастния Коста Хаджиев, издирил всички хухленци, за да се направи родословно дърво на селото. Събрани са данни за 40 рода и е установено, че 100 вече са се изгубили. „Тогава се усети общо чувство. Сякаш дълбоко у нас сме носили нещо, което трябва да предадем на другите. Така съборът прерасна естествено в „Мистериите на Хухла“.“ – разказа Иван Бунков в студиото на bTV Radio.

На разговор в селския хоремаг той, заедно с Пламен Димитров от „Културата на виното“ и Бойко Ламбовски, решават да направят културна програма. Налице са толкова много предпоставки – Лиса Джерард е живяла тайно тук 10 дни, пяла е в параклиса, а третото си студио нарича „Хухла“. Селото е център за културни дейци – от тук е авторът на „Две праскови и две череши“ Петър Василев, също и родът на контрабасиста Димитър Карамфилов. „Селото е много будно.“ – посочва Иван Бунков. Той предлага идеята „Хухленска академия на науките“ да връчва титлата „Почетен селянин на Мистериите на Хухла“ – бронзова статуетка , представляваща пробит от ходене по света цървул, в който е побрано земното кълбо. Това ще се случи в събота по време на основния концерт.

Програмата на „Мистериите на Хухла“ започва още в петъчния ден. Домакин на първите събития е читалището. То е осъвременено, благодарение на инициативата на българка, живееща в чужбина, която прави кампания за набиране на средства. В изложба на Историческия музей в Ивайловград ще бъдат показани археологически находки от района. В хухленското кале археологът Ивайло Кънев открива останки от най-голямата сграда, строена по нашите земи, по-голяма и от двореца в Плиска. Стихове ще чете поетесата Петя Цонева, доцент във Великотърновския университет, първата носителка на наградата от конкурс в памет на поета Ивайло Балабанов. Нейният рецитал ще е съпроводен от изпълнения на флейтистката Златина Георгиева, също родом от Хухла.

Съботният ден започва с възпоменално събитие в почит към 42-ата хухленци, убити при разорението на Беломорска и Одринска Тракия през 1913 г. – 41 мъже и една жена. До ден-днешен остават населени само девет от всичките унищожени тогава села. „В 10 ч. се събираме и говорим за това какво знаем и какво не знаем, защото знаем много малко.“ – разказва Иван Бунков. Елена Костова-Петкова от „Памет за 1913“ ще прочете текста за събитията в Хухла от книгата на проф. Любомир Милетич „Разорението на тракийските българи през 1913 г.“. В 11 ч. ще се проведе панихида на мястото, където хухленци са изгорени.

„Следобед в 16 ч. се качваме на върха при параклиса на Св. Илия. В началото на концертната програма със съдействието на Община Ивайловград ще са изпълненията на фолклорен състав от с. Свирачи. Тези жени, които идват от Мала Азия, пазят носиите и на с. Хухла, които местните хора почернят заради тежкия живот след разорението през 1913 г. Ще участва и танцов ансамбъл „Карамфилчета“ от Ивайловград – за надежда, която трябва да я има винаги.“ – казва Иван Бунков. След това на сцената ще излезе Богдана Петрова – първа победителка в „България търси талант“ по bTV през 2010 г. Тя е с корен от Хухла. Неин преподавател в АМТИИ в Пловдив е Марина Господинова, съпруга на Димитър Карамфилов, чийто род е от тук. „Ева квартет“ от „Мистерията на българските гласове“ ще пеят със специалното участие на Костадин Генчев – кавал. „Мисля, че тяхното изпълнение ще е изключително добре посрещнато.“ – убеден е Иван Бунков. Музикалната вечер ще завърши с изпълненията на Мими Николова с Мартин Марков на пианото с популярни и обичани български песни от композиторите Йосиф Цанков, Петър Ступел, Иван Стайков и Морис Аладжем.