Българо-испански екип поставя танцово-театралния имърсив (immersive – потапящ) спектакъл „Последния залез“, който ще докаже,че изкуството да помогне за опазването на околната среда. Режисьори са хореографите Коста Каракашян, Антония Георгиева и Карлос Айер. Идеята, обединява екологията и танца, като тримата се фокусират върху създаване на гласност за вредата от горенето на въглищата и други изкопаеми горива върху човешкото здраве и природата чрез изкуство. Творците заснеха трейлъра на проекта до ТЕЦ „Брикел" – Гълъбово.

Премиерата на спектакъла ще бъде на 18, 19 и 21 май от 20.00ч. в Регионалното депо за неопасни отпадъци край Габрово. В спектакъла ще участват девет професионални танцови артисти от България и Германия, които вече направиха първите репетиции на терен. Те ще преведат публиката през различните пространства на Депото по залез слънце. Освен визуалното, сетивното преживяване ще бъде водещо, като потопи зрителите в едно дистопично бъдеще без устойчива енергия, но с всички негативни ефекти върху въздуха и здравето, които вече са реалност в България.

Събитието е включено в рамките на официалната програма на 25-ото издание на Габровското биенале на хумора и сатирата с тема “Икономия на средствата”. Последният залез” е копродукция с Гьоте-институт по механизма на Международния копродукционен фонд и се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура” по програма “Социално ангажирани изкуства” и Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”.

Проектът “Последният залез” застава зад кампанията на „Грийнпийс“ за забрана на рекламите и спонсорството от компаниите за изкопаеми горива. Целта е до октомври тази година да се съберат 1 милион подписа на граждани от Европейския съюз, като за България необходимият брой подписи е 12 000. Тази подкрепа ще задължи Европейската комисия да разгледа законодателното предложение за забрана на рекламите и спонсорството от компании за изкопаеми горива, подобно на забраната за реклама на цигари заради вредните им ефекти върху здравето.

Как танцът стимулира екологичното ни мислене, чуйте интервюто на Георги Митов с Коста Каракашян, Антония Георгиева и Карлос Айер, разположено в звуковия файл: