Тази вечер, 16 януари, от 18.00ч. в сградата на Съюза на българските журналисти на ул. Граф Игнатиев № 4 в София ще се състои премиерата на книгата „4 месеца и 22 часа“ на  Таня Глухчева. Изданието разказва за бита в съвременен Китай, където в началото на 2023 г. авторката работи по покана на Китайския международен пресцентър CIPCC. 

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Таня Глухчева, разположено в звуковия файл:

 

„4 месеца и 22 часа“ излиза под знака на Университетското издателство "Св.Климент Охридски".

"4 месеца и 22 часа – точно толкова продължи престоят ми в Китай. Малко са дните, в които не се случваше нищо и имахме време да осмислим какви късметлии сме, че са ни избрали да отидем там. На моменти се чувствах като Марко Поло по време на неговото пътуване из Азия. Подобно на него ми се иска да споделя всичко, което видях и преживях. Донесох много неща за спомен, направих много снимки. На него не са му вярвали, мислейки, че лъже. Дори децата са тичали подире му с думите: „Чичо Марко, разкажи ни още една лъжа!“

Днес е много по-лесно, отколкото преди векове да се отиде до Китай и всеки да се увери с очите си за това, че там живеят в бъдещето. Има много програми, обмени, даващи възможност да повече хора да отидат там. Дано повече българи посетят Поднебесната империя и се потопят в необятната ѝ култура. Въпреки че звучи като клише, но наистина, когато човек се връща – никога вече не е същият!", споделя журналистката и пътешественик.

Подробният разказ на Таня Глухчева сега е събран между кориците на книгата "4 месеца и 22 часа", за която тя написа на своя профил във Фейсбук следното: 
"4 месеца и 22 часа, а всъщност - един вълшебен миг, споделен с над 60 човека от 52 страни, от различни континенти, които Съдбата запозна в Китай. Не намерих по-подходящ начин от написването на книга, за да запечатам всички спомени. А колегата Валентин Аргиров изпълни желанието ми лицето на корицата да е комбинация от лицата на новите ми приятели. 
Африкански ритми, ведро карибско настроение, така характерния балкански синдром и загадъчен азиатски привкус се преплитат на 192 стр.
 Някои си мислеха, че се шегувам като им казах, че пиша книга, други дори не подозираха... Едни се чудеха защо непрекъснато задавам въпроси, втори недоумяваха защо само седя и пиша нещо, а трети... те ме научиха на много.
Невероятно е как хора от напълно различни култури, с различни религии, навици, политически възгледи и интереси, намерихме много общи неща, а Поднебесната империя - винаги ще ни свързва..."

Таня Глухчева е родена през 1986 г. в София. На пет години заминава със семейството си за Канада, където израства сред хора от различни култури. Завършва специалностите „Испанска филология“ и „Политически мениджмънт“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи 11 години като учителка по чужди езици. От 2021 г. става част от журналистическия екип по международни въпроси във в-к. „Дума". През 2020 г. публикува първия си роман, написан по действителен случай - „Да пътуваш в петък 13.“. В него описва живота си в Южна Америка, където е на специализация по време на КОВИД пандемията. През 2022 г. излиза вторият й роман - „Професора“, където преплита времена в богати културни контексти.