Театърът на българската общност в Торонто „Отражение“ е на турне в България. Създаден през 2018 г., той е олицетворение на връзката на съотечествениците ни с родината и посланик на българската култура в Канада. „Това е нашето чувство на българи, което се изразява с нашите мисли и действия, с нашите разбирания, които са ни предадени от родителите ни и сме донесли в Канада. Изразени чрез реч, игра, мимика, те се отразяват в театър „Отражение“.“ – каза в студито на bTV Radio Анджело Лазаров от екипа на трупата. Така тези родни ценности се споделят, разпространяват и предават в поколонетията. Витан Пръвчев е роден и израснал в Канада, първоначално се занимава с театър на английски, а в „Отражения“ – и на майчиния език: „За мен театърът е връзка с България. Тук имам специалната възможност да се превъплътя в български роли. Сърдечно съм благодарен!“ Работата по спектаклите и самите представления скрепява връзките между общността и поддържа връзката с родината. Драматургът Елин Рахнев, например, лично е поставил в Канада с тях своите пиеси „Трима мъже и една Маргарита“ и „Маршрутката“. Те играят не само в Торонто, но и другаде в Канада – в Монреал, Квебек и Детройт, а също и в Ню Йорк в САЩ. С помощта на спонсор вече имат бус и могат още повече да пътуват из страната.

Но преди това гледаме два спектакъла на театър „Отражение“ в България. На 17 септември в зала „Зора“ в Сливен те представят „Вавилонци“ с реж. д-р Росица Обрешкова, на 19-и в театър „Сълза и смях“ в София – моноспектакъла на ръководителя на театъра Веселин Монев „Не е за телефон“, на 20-и на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив – „Вавилонци“, на 21-ви в София на камерна сцена на Народния театър „Иван Вазов“ – „Вавилонци“, на 22-ри в Тополвград – „Вавилонци“ и на 23-ри отново там – „Не е за телефон“.

На снимката от ляво надясно: журналистът Светослав Николов, продуцентът Анастасия Върбанова и членовете на трупата на театър „Отражения“ Анджело Лазаров и Витан Пръвчев

Интервю на Светослав Николов: