„Публиката трябва да се довери на режисьорите. Киното не го гледат само група приятели". Това заяви пред bTV Radio режисьорът Тонислав Христов, който живее и твори между България и Финландия. По думите му, „доверието на публиката е много важно".

Филмите му пътуват по света, а един от тях бе номиниран за Европейската филмова академия. „В България се опитваме да имаме киноиндустрия. Публиката е трудно да я убедим, че е нещо, което трябва да се гледа", сподели Христов. Според него, липсва баланс между авторско и комерсиално кино или „той е много малък".

Новата му документална продукция носи заглавието "Последният гларус" и ще бъде показана в рамките на София филм фест 2024г. Прожекциите са на 15 март от 18.30 в кино "Люмиер", както и на 18 март от 18.00ч. в кино "Славейков" във Френски институт. 

Режисьорът разкри, че работи цели 5 години по създаването на "Последният гларус". Главният герой Иван е 58-годишен българин и е „гларус“ – прекарва времето си с чужденки туристки срещу заплащане в Слънчев бряг. Иван е станал свидетел на огромни промени в курорта – някога тук са идвали туристи от Източна Германия, Съветския блок и Скандинавия, а сега прииждат британци и германци. Иван има дълбоки личностни проблеми и остава в капана на живота, който води от младежките си години. Остава в капан между Слънчев бряг и близкото село, където живее, между работата му на „гларус“, връзките му с жени и другите му професии, между мечтите и реалността.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с режисьора Тонислав Христов, разположено в звуковия файл: