За четвърта поредна година се провежда едно от най-големите състезания за бармани в България – Bar Masters. Новото издание, организирано традиционно от Кока-Кола ХБК България, стартира на 19 април с хибриден уебинар, на който едни от най-големите имена от света на бар култура предават своите ценни знания на състезателите. След това ще бъдат избрани първите 50 най-добре представили се бар-мастъри, които да продължат в битката за титлата Бар Мастър на България 2022.

„Основната идея е да даваме добрите световни практики, да ги внедряваме тук в българската действителност“, каза в ефира на bTV Radio организаторът и топ барман Димитър Петровски.

Най-интересният етап е свързан с провеждането на бармански лагер. 50-те най-добри състезатели ще се включат в него.

„Той ще им даде възможност чрез различни активности да се социализират, сприятеляват, да се създаде истинско барманско общество“, допълни Димитър.

След него ще се проведе вече популярният трети етап с Pop-up bars, който ще предизвика бар-мастърите не просто да покажат своите умения, но и да проявят креативност и да се докажат като виртуозни миксолози. Последният етап от състезанието по традиция е най-динамичният и най-запомнящият се, а именно финалът и връчването на титлата Бар Мастър на България 2022.

По думите на Димитър Петровски при коктейлите също има мода. „Това, което е модерно в момента, е да се пият коктейли. Защо? Защото коктейлът е емоция, защото е красив цвят, защото има декорация, защото има специална чаша и най-важното – защото има някой, който прави шоуто“, каза той.

Той допълни, че опазването на природата вече също е съществен елемент от професията на барманите.

„Трябва да се спазват някои принципи, свързани с локалните съставки. Това да нямаме въглероден отпечатък върху природата. Това е една мисия на барманите – да има добри зелени практики в самите барове“, каза още той и допълни:

„Съвременният коктейл е слабо алкохолен, за да може да даде възможността да се консумира всеки ден.“

На финала ще бъдат отличени тримата най-добри бар-мастъри на България, като наградният фонд е общо 10 000 лева. Носителят на титлата Бар Мастър на България 2022 ще получи и възможността да бъде гост-барман в заведение от “THE WORLD’S 50 BEST BARS”.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Димитър Петровски.