Второто издание на фестивала “Open Buzludzha” ще се състои на 19, 20 и 21 август и ще представи над 70 музиканти на три сцени, както и богата културна програма. Това съобщават от фондация „Проект Бузлуджа“, които са организатори на фестивала, съвместно с Община Казанлък, “Bar Dak” и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Тази година събитието е под мотото „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа“ и целта е набиране на средства за обезопасяване на монумента и отварянето му за посетители. 

Снимка: Аз, репортерът

Чуйте повече в звуковия файл от интервюто на Георги Митов с председателя на Фондация “Проект Бузлуджа”  арх.Дора Иванова, която е основен двигател на дейностите по реставрацията и опазването на обекта.

 

В деня на откриването автобуси за Бузлуджа ще тръгват от ЖП гарата в Казанлък в 15:30, 17:40 и 20:00 часа, а от фестивалната поляна – в 16:30, 18:30 и 2:00 часа. На 20 август транспорт за върха ще има в 9:10, 11:40, 17:40 и 20:00 часа, а в обратна посока – в 10:10, 15:30, 18:30 и 2:00 часа, посочват организаторите. В последния ден от фестивалната програма за Бузлуджа ще се пътува в 9:10, 11:40 и 17:40, а за Казанлък автобусите ще тръгват в 10:10, 15:30 и 22:30 часа. 

Бусовете са предоставени от Община Дряново, а разписанието им е съобразено с пристигащите в Казанлък влакове от София и Бургас, уточняват от фондацията, цитирани от БТА. 

Основната сцена се намира в подножието на монумента на поляната при хижа Бузлуджа. На нея ще звучат 20 групи, сред които "Керана и Космонавтите", "Уикеда", "P.I.F", "Cool Den", "Спални места" и други, а Държавната опера - Стара Загора ще закрие фестивала с джаз спектакъл. На втора сцена в гората „Forest Stage" ще звучи музика на 20 диджеи в стил "Drum & Bass", посочват организаторите.  

За пръв път ще бъде организирана сцена пред самия монумент „Monument Stage", която ще събере още 21 музикални артисти. Те ще забавляват публиката с DJ сетове в богата палитра от стилове - "deep tech", "tech house", "techno", "breakbeat" и "electro", организирани от Благовест Пешев, Fey.

Тази сцена е именно на фона на паметника Бузлуджа, който ще бъде осветен за пръв път със статична 3D мапинг проекция, посочват организаторите. Артистите от MP-STUDIO са създали светлинни творби, вдъхновени от уникалността на мястото и от каузата на събитието. „Въпреки своя опит в над 20 държави и реализираните повече от 450 проекта, те споделят нетърпението си да осветят една от най-вълнуващите сгради в Европа“, коментират от фондация „Проект Бузлуджа“. 

Снимка: Ладислав Цветков

Освен музика и светлинни прожекции вечер, фестивалът предлага пъстра дневна програма, в която ще има лекции и работилници, планински походи, туристически разходки, състезания по бягане и ориентиране, “treasure hunt” и още много други любопитни активности, коментират организаторите. Сред тях са радио-балетът „Нонумент“, работилница „Цианотипия“, мастърклас „Музикално продуциране“ с Ивелин Матеев и други. 

Организаторите разкриват, че местата хижите и хотелите около паметника са вече запълнени, но посетителите могат да нощуват в Казанлък. "Всеки посетител на фестивала може да къмпингува в своя палатка или кемпер без допълнително заплащане", сподели арх.Дора Иванова в ефира на bTV Radio. 

Снимка: Ладислав Цветков

Припомняме ви, че неотдавна Областна администрация - Стара Загора спечели финансиране в размер на 388 хиляди лева по проект „Недвижимо културно наследство“ към Министерството на културата, които ще бъдат използвани за извършване на необходимите дейности по отваряне на монумента Бузлуджа за посетители.

Снимка: Ладислав Цветков