Посолството на Алжирската демократична и народна република в София организира изложба на снимки от националните архиви на тема “Великолепна история и нови времена”, която се провежда от 13 до 21 юли 2022 г. в Националния археологически музей, съобщиха от посолството. Повод за изложбата е честването на 60-ата годишнина от Деня на независимостта - 5 юли 1962 г. 

В рамките на изложбата са представени 60 непоказвани до момента снимки от Националния архив на Алжир, проследяващи историята на борбата на алжирския народ срещу колониализма - от народната съпротива до Войната за национално освобождение (1830 - 1962 г.). 

Експозицията се провежда в чест на алжирските Мъченици на славната Война за национално освобождение като възпоменание за жертвите, дадени от алжирския народ за възвръщането на националния суверенитет и независимостта.

Някои от изложените снимки представляват извадки от документалния филм на известния български кинематографист Христо Ганев, чиято съдба е тясно свързана с борбата на алжирския народ. Неговият филм “Празник на надеждата”, заснет през 1962 г., увековечава радостните демонстрации на алжирския народ по време на декларацията за независимост на Алжир на 5 юли 1962 г.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с посланика на Алжирската демократична и народна република Нейно Превъзходителство Байа Бенсмаил в превод на Александра Гълъбова:

По време на откриването на изложбата “Великолепна история и нови времена” бе връчена награда на известния български кинематографист Христо Ганев за неговият филм “Празник на надеждата”, заснет през 1962 г., който увековечава радостните демонстрации на алжирския народ по време на декларацията за независимост на Алжир на 5 юли 1962 г. От името на автора отличието бе получено от Иван Стефанов -председател на Дружеството за приятелство "България-Алжир".