В рубриката "Българи с посока" тази седмица ни гостуват фууд стилистът и готвач Десислава Георгиева и кулинарният фотограф и видеограф Стоян Георгиев. Двамата издадоха книгата „Готви умно". Те са добре известни сред кулинарната общност в България. Пътят обаче ги отвежда случайно там.

„Без да го осъзнаваме сме вървели в тази посока. Преди десетина години имахме един популярен уебсайт, в който имаше и лайфстайл насока. Един ден, четейки Антъни Бурдейн и „Поверително от кухнята", стигнах до главата с една популярна френска супа. С Десита се заговорихме колко прости са съставките, но колко интересно е описано. Прибирайки се от работа й казах да пробваме да го снимаме това нещо – тя да го сготви, а аз да го снимам. Луда работа, но така тръгнахме. Толкова ни хареса, че през следващите 12 месеца заснехме 250 видеа. Небцетата ни обиколиха света с различни рецепти. Така се запалихме, че просто не можехме да мислим за друго", разказа Стоян.

Това се превръща и в техен семеен бизнес, в който вече работи и синът им.

„Това е нашият бизнес, нашата любов, нашата страст", допълва той.  

В книгата „Готви умно" двамата са събрали рецепти от цял свят, които са адаптирали и пречупили през тяхната призма. Има и техни рецепти, които са ги впечатлили в дните, в които импровизират и правят експерименти.

„Аз съм самоук готвач. Затова и рецептите в книгата не изискват никакви специални умения. Всеки начинаещ в кухнята би могъл да ги сготви, ако прочете внимателно рецептата. Трябва да си подготви продуктите и всичко може да стане бързо, лесно без стрес и да получиш вкусна храна", споделя Деси.

Какво означа да готвим умно?

„Умното готвене означава готвене без стрес. Най-важното е да ти е приятно. То започва още с пазаруването - как ще използваш правилно продуктите, да ги оползотвориш изцяло, да не изхвърляш пари на вятъра. Важен, разбира се, е вкусът. Умното готвене е и полезно", разказва още Деси.

Двамата споделят, че са се опитали да направят книга, която може да бъде полезна през всеки ден от годината и да даде решение на хората, когато се чудят какво да хапнат.

„Всички знаем, че готвенето много често се превръща в бреме. Ако ти всъщност си отделил два часа през уикенда и си подготвил заготовки, то прибирайки се вкъщи, можеш в рамките на 20 минути да направиш такива чудеса, че все едно се храниш в ресторант, а всъщност го правиш ти и е много яко", разказва Стоян.

Според Деси пък най-важното е, че храната ти не е скучна. „Скучната храна е нещо много досадно. Можеш много лесно да разнообразиш всяко ястие с много малки елементи – сладко от люти чушки, карамелизиран лук, чътни, сосове, които са дълготрайни...", допълва тя.

Деси и Стоян мечтаят да помогнат кулинарната култура у нас да се повиши и хората да станат по-взискателни с какво ядат и какви продукти консумират.  

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Десислава и Стоян Георгиеви.

Снимка: Готви умно

Търсенето на успех отвежда мнозина надалеч от дома, но в един миг сърцето започва да си иска своето и ни връща по родните места, при близките, при забележителната ни природа и при вкусната храна. Уважавайки обичаите на страната ни олио Бисер вече над 70 години продължава да създава 100% български продукт с високо качество и утвърден вкус, които ни напомнят за дома. Не пропускайте рубриката "Българи с посока" по bTV Radio и научете любопитните истории на успешни наши сънародници!