„Сега сме в голям процес на промяна не само в природните явления, но и в живота. Не живея с носталгия. Искам да живея в новия свят и да разбера и младите нови хора“. Това заяви великата Райна Кабаиванска в рубриката „Българи с посока“ на предаването „За града“ по bTV radio. Оперната ни легенда отново е в родината си за XXI-ия Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, който провежда в НБУ тази година с участието на 16 млади оперни певци от 7 държави – Аржентина, България, Италия, Румъния, Русия, Украйна и Южна Корея. Музикалната образователна програма на оперната ни легенда е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021г., а заключителният концерт ще се състои на 1 октомври 2021 г. от 19:00 ч., в залата на Софийската опера и балет.

Райна Кабаиванска признава, че нивото на оперните изпълнители „не е това, което беше едно време, но е невъзможно и да бъде в този глобализиран свят. Отразява се липсата на интерес към изкуството“. Убедена е, че „пеенето не може да се научи за 4-5 дни“. Според нея, „ти се раждаш, за да пееш, пишеш, рисуваш, но все по-малки таланти ми се явяват, а гласът е даденост, без която не може“. Тя е великата Райна Кабаиванска.

„Моята страшна борба е за една музикална култура. Тези млади хора пеят арията, но не знаят кой я пее и защо я пее, в опери, които не са толкова познати. Липсва тази задълбоченост“, коментира всепризнатото сопрано и педагог. „Нямам връзка с българската действителност. Пристигам в България само през септември и нямам друга цел освен да преподавам. Това, което ме вълнува доста, е, че в сравнение с първите майсторски класове имаше много повече български кандидати. Те намаляват, особено тези, които имат това огънче (бел.ред  на таланта). Боли ме, че те нямат музикална подготовка, не четат музиката, не знаят много за композиторите. Вълнува ме интонацията и ритъма, тъй като за тези млади хора, за които той като че ли не съществува“, допълва тя.

Чуйте интервюто на Георги Митов с Райна Кабаиванска в рубриката „Българи с посока“!

Търсенето на успех отвежда мнозина надалеч от дома, но в един миг сърцето започва да си иска своето и ни връща по родните места, при близките, при забележителната ни природа и при вкусната храна. Уважавайки обичаите на страната ни олио Бисер вече над 70 години продължава да създава 100% български продукт с високо качество и утвърден вкус, които ни напомнят за дома. Не пропускайте рубриката "Българи с посока" по bTV Radio и научете любопитните истории на успешни наши сънародници!