Васил Петрийски живее и работи в Лондон, гражданин е на света, но често се завръща в България. Сега направи това, за да ни срещне със своите картини и кимона, които видяхме на откриването на „Калейдоскоп“ – изложба портрети в The Steps на ул. „Братя Миладинови“ № 12 в София. В нея до 12 декември той представя портрети на личности, които със своето изкуство са ни формирали и са ни вдъхновявали, вдъхновители и за самия Васил Петрийски.

 

Снимка: Светослав Николов

„Поводът тази изложба да бъде направена, е моя стара мечта. Аз съм работил с много широк спектър от хора, значими за българската култура, оставили отпечатък у много поколения. Със съпругата ми съм концентриран в нашия бизнес – модата, който сме развивали в различни държави. Но понеже имам художествено образование и в тази ситуация на пандемия ми се отвори свободно време, дойдох за един месец в България, за да нарисувам тези портрети. Исках те да са нарисувани тук, с българската енергия. Така преди месец направихме изложба за една вечер, а през декември организаторите решиха, че повече хора биха могли да я видят и ще е интересна за тях, защото в нея са портрети на големи личности в българската култура.“ – разказа историята на „Калейдоскоп“ Васил Петрийски пред bTV Radio.

 

Снимка: Светослав Николов

В галерията ни посрещат потрети на Лили Иванова, Йорданка Христова, Силвия Кацарова, дует „Ритон“ и много други обичани от всички личности в българската култура. В творбите на преден план Васил Петрийски е извел тяхната одухотвореност. Силния си дух те предават със своето изкуство и на нас, публиката. „Не съм искал да отразявам техните физически черти. В мен се е запечатала тяхната силна енергия, волята им и тяхната неустоимост. Животът на творците е много труден, той е свързан с много предизвикателства. Винаги съм се възхищавал на тези хора как са успявали творчески и как са могли да останат във времето и пространството с този отпечатък върху няколко поколения. В портретите съм изразил това, което ме е докосвало, направило ги е близки до мен и е предизвикало творческа реакция, която се надявам хората да могат да усетят. За мен е важна душата и енергията на хората. Това как изглеждат не ги прави красиви, красиви ги прави това, което носят в себе си като заряд.“ – описа силата на въздействието Васил Петрийски.

 

Снимка: Светослав Николов

На самото откриване на изложбата видяхме негови кимона, част от новата му колекция, и отново се срещнахме с изящното и красивото до най-малкия детайл. „Аз съм свързан с България и искам да правя неща, свързани с това откъде идвам и какво ме е създало. Моята творческа кариера винаги е била движена от духа, енергията и индивидуалността ни като българи. През годините на пътуване в различни държави със съпругата ми имахме влияния на много култури, религии и естетически норми. Използвах възможността на кройката на японското кимоно да вмъкна рисунки и портрети върху тези облекла и те да могат да бъдат носени като дрехи, но и да бъдат експонирани в пространството като произведения на изкуството.“ – каза още Васил Петрийски.

Снимка: Светослав Николов

Интервю на Светослав Николов:

Търсенето на успех отвежда мнозина надалеч от дома, но в един миг сърцето започва да си иска своето и ни връща по родните места, при близките, при забележителната ни природа и при вкусната храна. Уважавайки обичаите на страната ни олио Бисер вече над 70 години продължава да създава 100% български продукт с високо качество и утвърден вкус, които ни напомнят за дома. Не пропускайте рубриката "Българи с посока" по bTV Radio и научете любопитните истории на успешни наши сънародници!