От 23 до 25 юни 2023г. /от петък до неделя/ ще се проведе фестивал „Паркът“, който ще представи новите публични пространства и арт намеси в Бизнес парк София и ще изпълни офис зоната с ново изкуство, музика, представления и разнообразни активности за всички възрасти и посетители.

 

 

Програмата включва открит базар на български брандове от Mish Mash Fest, уроци по танци, концерти, детски работилници, кино прожекции, куклен театър и още много разнообразни събития, които ще напълнят със звук и цвят пространството на Парка. Събитието отпразнува старта на трансформация на най-големия офис комплекс в Централна и Източна Европа в по-зелен и активен градски център, по която Бизнес паркът работи дългосрочно с градските активисти от Фондация "Колективът". 

Основна локация в интензивната уикенд програма е “паркосградата” на Бизнес парка, която се трансформира от 7-етажен паркинг в нова социална точка с 3000 кв. метра rooftop bar и най-голямото пано за улично изкуство в София. По новата творба работят от няколко седмици трима небезизвестни графити артисти — ХРОМЕ, Aлекси Иванов и Djo Venci, като резултатът е огромна творба, която може да бъде видяна в цялост само от птичи поглед. Именно там, на новата сцена, ще се случва и по-голямата част на фестивала, а за по-пълноценно прекарване на покрива с гледка към Витоша отварят и няколко бара и фургони на любими брандове за улична храна от София. 

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Антония Димитрова от организационния екип на "Колективът", разположено в звуковия файл:

Програмата на фестивала започва в петък в 17 с The Park Talks — дискусии на тема Хора, Парк и Култура, в които ще вземат участие някои от двигателите на позитивната градска промяна. Следват открит урок по суинг танци и концерти на Desy and the Shiny Stockings и TROMBOBBY X C-MO и Единствените им Приятели, които ще представят албума си “Семейни ценности”. 

В събота денят започва с детски активности край езерото в Парка — където малките фестивални посетители ще могат да танцуват с детско-юношески фолклорен ансамбъл Вихрен. Следва открит урок с научен клуб “ДНК”, в който децата ще се забавляват, като неусетно учат основните принципи на науката и развиват своето въображение и изобретателност. Следваща в програмата е работилницата за деца и възрастни Мини Арт Фест, която ще запознае присъстващите с циркови игри и практики, за да преминат през основни умения за движение,координация и баланс. Съботната вечер продължава с модерна класическа музика от Drop Down Community и кино прожекции на открито. 

В неделя програмата стартира в 13 часа със занимание за кучета, водено от професионален треньор, в което всички приятели на четириногите ще могат да задават въпроси за тяхното отглеждане и грижа. В 16 часа следва Paint and Wine и още една детска работилница, в която децата ще могат да рисуват и обсъждат своята идентичност, емоции и отношения. След това е детският куклен театър “Дядо вади ряпа” на куклен театър “Мале-Мале” и уъркшоп по рисуване с индийска къна, който ще се води от преподавател от Софийския университет. Във вечерните часове фестивалът ще завърши с два концерта — на Brass Squad, състоящ се саксофон, три тромпета, два тромбона, бас китара и барабани, и Clavexperience — музикално трио, смесващо бийтбокс, синтезатори и глас. 

Важна част от фестивала са и отворените ателиета на десет артисти, които вече трайно населяват партерни пространства в Парка и ще предлагат различни артистични занимания. Това са съвременните танцови трупи Karkashian & Artists и ATOM Teатър, стрийтарт художника Алекси Иванов, калиграфите Letter Collective, визуалнитe артисти Мария Налбантова, Аксиния Пейчева, Гергана Иванова, Радостин Седевчев, Деница Милушева и Ким Холман. Техните ателиета ще отварят ежемесечно за специални безплатни работилници за посетители и обитатели на Парка. Следващи подобни събития ще бъдат обявявани на новата страница за събития на Парка, както и в социалните мрежи на Бизнес парк София.

От създаването си през 2001 г. до днес това е най-голямата бизнес зона в Централна и Източна Европа, която налага тенденциите в управлението на недвижими имоти у нас и предлага първокласни офис сгради, зелени площи и богат списък от услуги за нуждите на бизнеса. Макар Бизнес парк София винаги да е бил отворен за своите гости и съседи, сега той започва нов етап от своето развитие, който да го направи още по-атрактивна дестинация за гражданите и гостите на София, с повече събития, зеленина и изкуство. Колективът е дългосрочен партньор на тази трансформация като организация, която работи активно за промяна към по-красиви и зелени градове заедно с граждани, творци, бизнеси и институции.