За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“, което вече традиционно се провежда през май, юли и септември. Тази година ни очакват 14 напълно нови градски литературни исторически разказа, чиито автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти.
 
Шестите „Литературни маршрути“ започват с две разходки, посветени на Деня на Европа. Те се осъществяват по идея и с партньорството на EUNIC Bulgaria – европейското сдружение на националните културни институти в България.
 
На 09 май от 18:30 ч. от църквата „Света София“ ще се проведе „Европейската литературна разходка“ на поетесата Албена Тодорова. За него Албена Тодорова пише: „Този път ще надникнем в историческите и културни връзки между България и Европа. Тези връзки са неизброими – чешкият художник Иван Мърквичка илюстрира „Под игото“, читалище „Славянска беседа“ има словашко ДНК, а Виена, Загреб и Рим и много други европейски столици са източник на неизчерпаемо вдъхновение за българските творци от XIX-XX век. В допълнение към това ще говорим за европейския опит на български писатели и поети, както и за връзките на европейски писатели със София. Ще четем стихове по стените и ще говорим и мислим за това къде е нашето място в настоящето и бъдещето на нашия голям дом Европа.“
 
Албена Тодорова е поетеса, която работи като финансист. Има три издадени стихосбирки на български език, две от които получават поощрителни награди на конкурса „Иван Николов“. Нейни творби са преведени на английски, хърватски, арабски и испански. След повече от 10 години живот в чужбина – Япония, Германия и Обединеното кралство – през 2020 г. тя се завръща в София, където живее с партньора си и куп растения.
 
Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Албена Тодорова, разположено в звуковия файл:

 
Това е шестият сезон на „Литературните маршрути“ на фондация „Прочети София“. Маршрутите са градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия. „Литературните маршрути“ са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година маршрутите са нови, в тях участват различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.

„Литературни маршрути“ се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и са част от Културния календар за 2024.
 
„Литературният маршрут“, посветен на Деня на Европа се реализира с партньорството на EUNIC Bulgaria– европейското сдружение на националните културни институти в България.