По нов начин противодейства срещу насилието върху жени сдружение „ПроБудник“ с инициативата „Осъзнай силата си: не бъди 1 от 3“. Проучване на Световната здравна организация сочи, че една от всеки три жени става жертва на насилие, а една от всеки четири е жертва на насилие от страна на интимен партньор. „Направихме проекта точно заради това проучване. Искахме да нормализираме разговора, да влезем в училище и да говорим с млади момичета по темата, да им кажем, че насилието може да има много форми, че може да бъде продължително, че може да е онлайн, че те може въобще да не осъзнават, че са жертва.“ – разказа в студиото на bTV Radio председателят на сдружението Ния Петрова.

Екипът се среща с много класове и млади момичета, за да подберат мотивирани участници. С 40 млади момичета провеждат осем срещи по програма за личностно развитие. „Проектът вярва, че колкото повече развиваш себе си, тогава повече проблемът може да намалее.“ – убедена е тя. Тогава те могат да станат посланици на каузата. В тези срещи у участниците Ния Петрова забелязва сериозна промяна в разбирането на проблема и начините на противодействие.

„Сдружението ни работи на принципа учене чрез образование. Направихме упражнения, в които нещата да излязат от самите участници. Така например, използвахме карти на фондация Emprove с рисунки, вдъхновени от истории на жени-сървайвъри. Накарах момичетата да си изберат една карта и да разкажат история спрямо това, което виждат. След това те прочетоха на гърба на картата истинската история. Тогава разбраха колко различна е призмата, от там се отприщи разговорът.“

В събитието за приключване на проекта в деня на нашия разговор се включва Тино, а дошлите ще могат да говорят с жени-сървайвъри.

Интервю на Светослав Николов: