„По-важно от образованието е възпитанието на човек. Лесно е да се живее сред народ, където десетки пъти се произнасят двете думички „Извинете“ и „Благодаря“. …. Въпрос на желание е и ние, българите, да го показваме един на друг“. Това заяви в ефира на bTV radio Юлиана Антонова-Мурата в рубриката „Българи с посока“, която от дълги години живее и работи в Япония. „Навик е да си вежлив, възпитан, да обградиш другия човек, така че да се чувства добре. Това е благодарение на възпитанието на японците, което започва още в корема на майката“, добави тя .

Юлиана Антонова-Мурата е българка по родолюбие, японка по дух и космополит по възпитание. Нейните истории за доброто, разказани със сърце, ни разкриват защо японците изпитват преклонение пред българското и какво ние можем да научим от жителите в Страната на изгряващото слънце.

„Толкова съм горда, че японците имат изключително отношение към нас българите. Те смятат, че ние сме стойностен красив, вежлив народ, пълен с начетени и свободолюбиви хора. Ние също помежду ни трябва да престанем с критикарството, с думи на натякване, на омраза и да живеем, както трябва, един с друг в уважение и внимание“, споделя Антонова. По думите й, японците са фенове на нашите музиканти като „Софийски солисти“, Томислав Вичев, Биляна Вучкова и др.

В една от главите на новоизлязлата й у нас книга „Сан Сан Япония“ авторката разкрива отношението на местните към короновируса и начините на неговото преодоляване. „В Япония продължават да живеят в изключителна чистота. Имаше извънредно положение, когато цяла Европа беше в ужасно състояние. Тук всички живеехме спокойно, но никой не каза, че ще бъде глобяван или че ще има санкция, ако не спазваш мерките или не носиш маска. Правителството реши и през деня, и вечерта да не се сервира алкохол. Никой не възропта срещу това“, твърди Антонова. „Когато се взимат разумни мерки, можем да бъдем по-внимателни към другите…. Коронавирусът бавно ще бъде победен…. Виждам, че в страни с масова имунизация живеят, работят, а в Япония видях, че има и увеличаване на икономическото състояние.

Според Антонова, „когато се разминаваме с някого, макар и здрави, възможно е да носим вируса в себе си. Не трябва да придаваме усещането, че другият е в опасност. Това е въпрос на етикет - да пазиш себе си и на хората около теб“.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с Юлиана Антонова-Мурата:

Търсенето на успех отвежда мнозина надалеч от дома, но в един миг сърцето започва да си иска своето и ни връща по родните места, при близките, при забележителната ни природа и при вкусната храна. Уважавайки обичаите на страната ни олио Бисер вече над 70 години продължава да създава 100% български продукт с високо качество и утвърден вкус, които ни напомнят за дома. Не пропускайте рубриката "Българи с посока" по bTV Radio и научете любопитните истории на успешни наши сънародници!