Глобализацията направи света колкото близък, толкова и лесно делим.  Вече е лесно и достъпно е да се преместват различни видове култури, които са несъвместими, независимо какво ни обясняват, че ние трябва да разбираме. Карикатурите на „Шарли Ебдо“ бяха израз на този сблъсък на две култури- европейската и близкоизточната ислямска култура. Този тип гражданска карикатура има прекрасни автори в България“. Това заяви Диляна Николова в рубриката „Българи с посока“ в предаването „За града“ по bTV Radio

Тя работи в областта на карикатурата, сатиричната рисунка, илюстрацията. Автор е на няколко сценария за анимационни /"Стълби", "Бебето идва“ и др./ и документални филми /" 50 години българска анимация"/. След като завършва гимназия,  открива своя първа самостоятелна изложба и е удостоена с наградата "Най-добра жена карикатурист“ . Има и магистърска степен по българска филология от Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Нейни творби излизат редовно във вестници и списания. От 1988г. създава и проекти за театрални кукли за голяма част от спектаклите на Малък куклен театър “СЛОН”. В богатата й творческа биография има множество  награди от наши и международни изложби. Сред последните й български отличия са "Гран-при" за 2016 г на СБХ, "Наградата за постижения" на СБХ за 2020 г., както и Награда от четиринадесетия национален конкурс за хумор и сатира в град Кубрат за 2021 г.

Повече от 10 години Диляна Николова живее и работи в Обединеното кралство, като ежегодно излага свои творби в Уорминстър, Солсбъри, Фрум и др.  „И в Англия не е обичайно жена-карикатурист. Не знам дали по навик или възпитание, не показват особени дискриминационни чувства към никого“, подчертава Николова. И допълва: „В България моите колеги, мъже- карикатуристи са били толерантни към мен. Може би не съм им голяма конкуренция и затова са любезни. Никога не съм била пренебрегната. В Англия представям сатирична рисунка и сатирична живопис, които за щастие се посрещат с интерес от публиката“.

Наскоро в България бяха издадени нейните разкази в книгата  „Облаците се разотиват последни”, в които по изумителен начин се преплитат измисленото и реалното, трагичното и смешното, логичното и абсурдното. Героите й – мечтатели, неудачници, луди се лутат в очертанията/схемите/ на една окаменяла от пресметлива разумност „нормалност”, която не е по силите им да приемат.„Съвременният човек има едно свръхнепокрито самочувствие, че може да определя правилата, без да се съобразява с фундаменталните изисквания за хуманност, които, меко казано, са подкопани“, смята Диляна Николова. „Хората все по-често четем само заглавията и мърдаме с мишката нагоре-надолу по екрана, а като прочетем заглавието сме убедени, че знаем за какво става дума в текста. Заглавието невинаги представя целия текст. Може би сме повлияни от филмите, в които трейлъра е включил всичко най-интересно, но при писаните текстове не е така…Това се дължи на свръх информацията и лесната й достъпност. Всеки мисли, че може да събере знанието на науката с 5 минути в Гугъл и да „покрие“ нещо, което е натрупвано с векове“, добави тя.

Изданието „Облаците се разотиват последни” е придружено от комплект от сатирични рисунки, които по думите на авторката, са достъпни заедно и поотделно. Отличителна черта в творчеството на Диляна Николова е, че тя не търси в карикатурата решение на битовите и злободневни проблеми на ежедневието, а я превръща във философска рисунка. „Класическата карикатура е свързана с днешния ден, политическата и социална ситуация. Моите неща са се опитвали да засягат човека и неговото съществуване, но не в битов аспект, а в екзистенциален“, споделя пишещата художничка.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Диляна Николова:

Търсенето на успех отвежда мнозина надалеч от дома, но в един миг сърцето започва да си иска своето и ни връща по родните места, при близките, при забележителната ни природа и при вкусната храна. Уважавайки обичаите на страната ни олио Бисер вече над 70 години продължава да създава 100% български продукт с високо качество и утвърден вкус, които ни напомнят за дома. Не пропускайте рубриката "Българи с посока" по bTV Radio и научете любопитните истории на успешни наши сънародници!