“За последните 50 години кошерите са пораснали с 25-30 %, а населението на Земята – с повече от 100 процента. Това означава, че пчеларският сектор не се развива достатъчно. Има все по-малко пчели и диви опрашители. През последното десетилетие сме загубили над 40% от медоносните пчели, което се случва в по-урбанизираните райони”. За това алармира основателят на инициативата “Осинови кошер” Сергей Петров в ефира на bTV Radio. Той потвърди, че при недостиг на пчели или пчелари, възниква проблем с осигуряване на храна за бъдещите поколения.  По думите му, “Европейската медоносна пчела е отговорна за около 70 % от цялата ни диета”.

“България се превръща в място, където иновациите са не само възможни, но и вероятни”, убеден е Сергей Петров. Неговият екип създава нова технология, която помага за изучаване на поведението на пчелите. Въз основа на това, се определят действията на пчеларите по отношение на отглеждането им. Този “асистент за пчеларя” представлява робот, който се поставя в кошера и “измерва критични параметри за една пчелна колония като температура, влажност, способност да ги поддържат. Ние “слушаме” пчелите с един микрофон и анализираме какво те казват и предаваме информацията на пчеларите. Това е малък компютър, разработен изцяло в България”. Технологията е достигнала до различни точки на света, като Австралия, Русия, Аляска и дори на остров Мавриций. В България има най-малко устройства, като причината не е в броя на пчеларите, а в техните финансови възможности. 

“България е отлично място за отглеждане на пчели и правене на мед. Един от факторите е липсата на земеделие т.е по-чиста природа. Нашата географска ширина и дългият сезон, в който пчелите събират мед, дава невероятен елексир на природата, който съдържа не по-малко от 20 витамина и аминокиселини – нещо, с което хората са се лекували още преди 5000 години”, посочи Сергей Петров.

Медът е третата най-фалшифицирана храна в света след млякото и зехтина. “Медът е истински, когато го купиш от човек, който отглежда пчели. През нашата платформа istinskimed.bg свързваме хората директно с пчеларите, даваме им пълна прозрачност на процеса по пакетиране на меда, за да се знае къде какво се прави и той достига до потребителите. Те имат възможност и да посетят пчеларите”, добави Петров.

Наскоро той попадна в 7-ия сезон на телевизионния формат “Фермата” по bTV.  “Влязох като Пчеларя на “Фермата”. Много се радвам, че ме удостоиха с тази чест. Всички участници бяха много заинтересовани от пчелите. Поставихме въпроса на дневен ред и се надявам все повече слушатели и зрители да мислят за пчелите и да се чудят как биха могли да им помогнат” .

Как да си “осиновите” кошер? Възможно ли е да правите мед в градски условия? Как да помогнем на пчелите?

Отговорите на тези и други въпроси, чуйте в интервюто на Георги Митов със Сергей Петров от “Осинови кошер”:

Търсенето на успех отвежда мнозина надалеч от дома, но в един миг сърцето започва да си иска своето и ни връща по родните места, при близките, при забележителната ни природа и при вкусната храна. Уважавайки обичаите на страната ни олио Бисер вече над 70 години продължава да създава 100% български продукт с високо качество и утвърден вкус, които ни напомнят за дома. Не пропускайте рубриката "Българи с посока" по bTV Radio и научете любопитните истории на успешни наши сънародници!