В периода 16 – 18 юни предстои тридневна лятна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата, която ще обхване три столични района – „Овча купел“, „Изгрев“ и „Слатина“. Мобилният събирателен пункт ще бъде разположен от 8:30 до 14:30 часа, както следва:

Район „Овча купел“ - 16.06.2022 г. (четвъртък) – бул. „Цар Борис III“ № 136В, пред районна администрация „Овча купел“.

 Район „Изгрев“ - 17.06.2022 г. (петък) – ж.к. "Дианабад", ул. "Васил Калчев" и ул. "Владимир Трендафилов", пред магазин Т Маркет

Район „Слатина“ - 18.06.2022 г. (събота) – бул. „Шипченски проход“ № 67, пред районна администрация „Слатина“.

„102 тона опасни отпадъци са събрани в страната от 34 общини в Националната система за целия период на работата й. в СО са събрани почти 65 т. от началото на системата. Обхванатото население е около 3 млн.души“, заяви в ефира на bTV Radio д-р Ралица Ангелова, която ръководи компанията, отговаряща за събирането и извозването на опасните отпадъци. По думите й, през 2020г. в столицата са събрани 7 тона , през 2021г. - 16 тона, а за началото на 2022г. данните показват, че са събрани почти 10 тона. Най-често се изхвърлят лекарства, живак и живачни термометри и уреди, които ги съдържат, бои, лакове и разредители и др.

 „Когато се съхраняват дълго, опаковките се компрометират и възниква риск от пожар“, коментира д-р Ангелова. Съветът й е: „Не си позволявайте да носите отпадъците, ако не са добре затворени! На пункта имаме допълнителни опаковки, но обработката на недобре затворени отпадъци отнема повече време. Гражданите да отделят повече време поради натрупване на пунктовете. Екипите се състоят от 3-4 души, но мигновено не поставяме отпадъците“.

Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни); Лакове и бояджийски материали; Домакински препарати и химикали; Мастила и замърсени опаковки; Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност). Опасни отпадъци, които също могат да бъдат предавани, са остатъци от строителна химия- лепила, пяна, силикон, домакински препарати с висок процент киселини и основи, както и чистите киселини и основи, използвани в гаражите за почистване на металите от ръжда и всички празни опаковки, съдържали някои от тези материали. Пестицидите също са част от опасните отпадъци.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с д-р Ралица Ангелова в звуковия файл: