Каква е новата система от правила за графити артистите и градската политика за почистване на фасадите в централната градска част предстои да бъде въведена в София. Ще бъдат обособени нови места за стимулиране на графити изкуството - пространството под "Моста Чавдар", подлезите на естакадата около гара "Подуяне" по протежение на бул. "Ботевградско шосе", свободна стена в Южен парк 2 до ОКИ "Топлоцентрала" и свободна стена в парк "Студентски“. Определените места са съгласувани с главния архитект на София Здравко Здравков и обсъдени с представители на общността на графити творците.

Въвежда се и бърза и лесна процедура за изрисуване на фасада/калкан, след съгласие на етажната собственост на сградата, изработване на визуален проект и съгласуване от Направление "Архитектура и градоустройство".

 Успоредно с това започва мащабно почистване на надраскани фасади, места, обекти и елементи на градското обзавеждане – като начало в Зона I и Зона II – историческата част на София, в която има много единични и групови паметници на културата и е притегателен туристически център. 

Почистването на надраскани фасади, места и обекти постепенно ще се разширява, за да бъдат обхванати още зони от територията на Столичната община, а не да бъде ограничено единствено в централната градска част. Ще бъдат почиствани и частни сгради, при подадени сигнали и след изричното искане от страна на живущите, в Столичния инспекторат.

Същевременно дворът на емблематичното място за срещи на политици от 90-те години в близост до Народния театър в София отново събуди апетитите за строеж на нова сграда и унищожаването на околната растителност. Припомняме, че Сградата на „Синия лъв“ е собственост на Столична община. Стопанисва се от район „Средец". Дворът към нея обаче е частна собственост. През юли 2021 г. Министерство на културата е съгласувало проекта за Подробен устройствен план на имота, който включва строителство на 6-етажна сграда. След направени промени в проекта през декември 2022 г. кметът на район „Средец“ също изпраща писмо до направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община, в което заявява, че не възразява срещу приемането на проект за ПУП. Ще бъде ли спрян този строеж в сърцето на столицата? По тези въпроси, както и коментар за промените в картите за транспорт и законопроекта, с който ще се подобри пътната безопасност в столицата, потърсихме от председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Чуйте какво заяви той пред колегата ни Георги Митов: