Създадени през 50-те години, езерата на Витоша над Симеоново са привлекателно място за почивка. Сега те са почистени, а районът предстои да бъде облагороден. „Четирите емблематични за София езера в продължение на три месеца бяха почистени и укрепени, направена бе хидроизолация и те бяха запълнени. Около тях ще бъдат изградени места за почивка, за да могат да се използват по предназначението си, с което са създадени. С дирекцията на Природен парк „Витоша“ възстановихме едно от най-хубавите места на Витоша.“ – коментира пред bTV Radio Анатоли Илиев – заместник-председател на фондация „София – Европейска столица на спорта“.

Едно от най-магнетичните места на Витоша, езерата те канят да се спреш, да отдъхнеш, да се любуваш на природата и да се наслаждаваш на гледката, да оставиш чистия въздух и чистотата на природата да те изпълнят. „Ще продължим с обновяване на шезлонгите, беседките и местата за отдих. До края на годината ще направим това поне за долните две езера.“ – добави за предстоящото Анатоли Илиев.

Той припомни, че са възстановени 1400 м пътеки от мрежата на Златните мостове, както и още една пътека от 400 м., започна изграждането на фитнес център, направена е маркировка на долната част на планината, която се ползва предимно от колоездачите, за да се избегнат предпоставки за инциденти с туристите, които се разхождат пеш, възстановен е Дендрариумът. „За следващата година има идеи възстановяването на мрежата да продължи, да се изградят още две площадки за открито ползване. Повече подробности ще бъдат съобщени на пресконференция за работата на фондацията и нейните бъдещи дейности на 30 август.“ – добави Анатоли Илиев.

Интервю на Светослав Николов: