Как да направим средата около себе си по-красива, внасяйки в нея късчета от природата? Експерти от различни области създадоха наръчник за изработване на вертикални градини в дома и офиса. Прототипите са поставени на шест места в София и за тях се грижат „осиновители“.

„90% от ежедневието си прекарваме на закрито. Това би трябвало да накара човек да се замисли как да направи средата по-приятна. Същевременно трябва да се замислим за това откъде идва храната ни. Комбинацията от тези две неща ни води до създаването на вертикални градини. Чрез тях внасяме природата вътре в мястото, където работим и живеем.“ – коментира по bTV Radio Севдалина Войнова от Асоциация за развитие на София.

Предимство на вертикалните градини е, че те заемат пространството на височина. Проектите са създадени от студенти от УАСГ и други експерти, които изработват и прототипи. Шестте са разположени на различни локации в столицата – в „София тех парк“, в супермаркет, в сградите на Столична община и Столична библиотека и др.

„Видими са ползите от такава градинка върху средата – отглеждаме си храната, дишаме по-чист въздух, живеем в по-красива обстановка. Градините поглъщат част от шумовото замърсяване, помагат за температурния баланс. Обратната връзка е, че те влияят положително върху хората – намаляват стреса и повишават настроението, създават умение за отглеждане на култури, правят мястото по-атрактивно за събиране на колеги. Вертикалните градини водят до ново отношение към храната.“ – добави Севдалина Войнова.

Проектът CityZen е финансиран по програма ИНТЕРРЕГ Европа и съфинансиран по ЕФРР на ЕС. Реализацията му е стъпка към превръщането на София в по-зелен град. Брошурата с инструкции как ние сами можем да си създадем лесно такава градина дава и информация за градското земеделие в София, съдържа карта на възможните терени за развитието му в границите на столицата. „Предстоят промени в Наредбата за озеленяване, за да бъде включено в нея и градското земеделие и то да се развива не само между блоковете, но и по стените и покривите на сградите.“ – каза още Севдалина Войнова.

Интервю на Светослав Николов: