„Искаме да образоваме нашата българска публика в класиката на мюзикъла“. Това заяви пред bTV Radio актрисата Весела Делчева. Тя ще влезе в ролята на Мария в прочутия бродуейски мюзикъл „Звукът на музиката“, който ще бъде поставен за първи път в България от трупата на  Софийската опера и балет. Премиерата ще се проведе на 9 януари 2024г., а следващите дати на спектакъла са 10, 16, 17, 30 и 31 януари 2024г.

„Посланията, които стоят зад „Звукът на музиката“, са любовта, вярата в Господ, мъдростта и целомъдрието, твърдостта и постоянството (…) и най-вече любовта между хората, защото, когато има любов, няма как да има война. За съжаление, тук е застъпена и темата за войната и как едно семейство намира път към свободата“, сподели Весела Делчева.  „Тук огромна роля играе осветлението, декорът, тоест различните обстановки, където се развива действието. (…) Хората гледат с очите си и трябва да ги грабнем“, разкрива тя. „Тук моята провокация беше чисто актьорска, защото това е драма и много се залага на текста. Музикалната форма не е толкова сложна, колкото беше във „Фантомът на операта“, но конкретно тук драматургията е изключително застъпена и има много текст (…) и трябва тези послания да достигнат до публиката“, поясни Делчева. По думите й, „всички оперни и драматични театри в България правят мюзикъл и искат да развиват жанра, искат да се учат в жанра, защото има много какво да научим“.

Снимка: bTV Radio

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с актрисата Весела Делчева, разположено в звуковия файл:

Мюзикълът „Звукът на музиката“ е прелестна приказка, която не оставя никого равнодушен, която носи настроение и ще превърне първите дни от новата година в истински семеен празник.

Първата премиера за новата година е един от най-награждаваните мюзикъли, разказващ увлекателната история на певците от семейство фон Трап. Пресъздадениятот творческото вдъхновение на Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн II семеен разказ се подготвя от световен екип.

След успеха на мюзикъла „Шрек“ режисьорът Уест Хайлър отново работи с певците. В залите на операта вече тече усилена репетиционна подготовка. Диригенти са Игор Богданов и Светослав Лазаров. Сценографското решение е на Джереми Барнет, а костюмите на Уитни Локър. И за тази постановка художественото осветление е на Зак Блейн.

Любимката на публиката Весела Делчева ще бъде Мария, която ще накара децата на капитана фон Трап да запеят, а малките палавница са от ДВТФ „Таласъмче“ на Димитър Костанцалиев. За ролята на самия капитан фон Трап е ангажиран Александър Георгиев. Монахини, игуменка, баронеси, барон, адмирал, пощальон и други персонажи от времето преди Втората световна война са сред действащите лица. Александрина Стоянова-Андреева, Силвана Пръвчева, Мариана Цветкова, Диана Димитрова, Рада Тотева, Цвета Сарамбелиева, Николай Павлов, Николай Войнов, Антон Радев, Пламен Гранжан са в главните роли. Хореографията е на Риолина Топалова.

Повече за мюзикъла прочетете в сайта на Classic FM