През тази седмица отбелязваме 10 години bTV Radio на една вълна със света. Очертаваме промяната, която е настъпила в България и по земното кълбо през последното десетилетие. Но какво се промени в политиката, обществото и най-вече в медиите и телевизионната журналистика? На тези и още въпроси отговаря Виктория Петрова, която бе гост на Георги Митов в предаването „За града“.

Позволяваме си да селектираме само част от обобщенията на Виктория, които дават един богат и интересен поглед на последните 10 години:

2021 минус 10 трябва да ни замирисва на жасмин. Може би се сещате за онази Жасминова революция, която отразявахме в bTV Новините.“, започна тя. „Това десетилетие беше белязано от добри, иновативни хрумвания…Сериозен целенасочен поглед към Космоса...Като се замисли човек, ако преди 10 години новината беше как сме приземили една совалка…днес говорим как функционира  съвсем самостоятелно Международната астрономическа станция. Мъск изстреля кола в космоса“ …Небето е нашият лимит.

Истински революционен ход в света на елементарните частици...доказано бе съществуването на божествената частица….Започнахме да принтираме части от тялото си на 3Д принтер, направихме първата синтетична клетка...имаме си хубава цветна снимка на черната дупка…

В същото време:“…Пренесохме се в онлайн пространството. Заживяхме там, някои започнаха да живеят живот, който е точно с ценност един лайк повече.“

От геополитическа страна тя каза, че: „Като част от Европейския съюз загубихме един сериозен член…Случи се Брекзит. А отвъд океана преживяхме много сериозни катаклизми. Събитията в Съединените щати…избори, белязани с петно на манипулиран вот“.

На въпроса: Какво е за теб радиото като медия?“, Виктория отговори: „Голяма любов е за мен радиото. Аз започнах кариерата си…в радио „Варна“. Там понаучих доста от занаята и важни уроци, които до ден днешен си ги спомням много добре и се връщам към тях в кризисна ситуация. Прекрасна, топла медия, това е може би най-добрата емоция в кариерата, която съм изпитвала“.

Конкретно за радиостанцията, която отразява ефира на bTV Виктория сподели: „bTV Radio от друга страна е голямо предизвикателство за мен. Измъква ме ежедневно от телевизионната рутина. Защото на пръв поглед, да работим едно и също нещо – тоест да се занимаваме с информация и обработката ѝ, начинът, по който тя се поднася в радиоефира е малко по-различен от този в телевизията…Въобще, колеги вие сте едно истинско съкровище и се радвам, че ви има!“

По отношение на телевизионната журналистика водещата на bTV Новините твърди, че е станала много по-модерна. „Конкурентът ни – социалните мрежи“ ни натовари с много повече отговорности, а именно да проверяваме информацията, която се разпространява с такава бързина в интернет пространството. Въведоха се нови функционалности, които да бъдат във визуална и информационна услуга на аудиторията, а именно аугментирана реалност към новините, която често се използва и в студиото на  bTV Новините.

Що се отнася до новия елемент в емисиите новини, Виктория призна, че много ѝ допада въвеждането на допълнителния елемент, който дава на водещите възможност за разговор със събеседници. „Новините имат определен стандарт рамка, от който трудно може да се излезе…Мисля, че това е ново и добро, и не на последно място смятам, че това възвърна позабравен момент от нашето битие в телевизията, а именно че сме освен говорители и журналисти.“, сподели тя.

На въпросът „Кой е най-големият урок, който трябва да запомним от последните 10 години?“ Виктория отговори:

„Силата е в обединението. Което не означава да зачеркнем индивидуалността си. В никакъв случай, но и така – сам воинът е воин, мисля, че не дава някакви плодотворни резултати“.