Какво е значението на кариерното ориентиране и какво е необходимо на младите, за да се реализират в корпоративния свят са само част от темите, които 20-то издание на камапнията "Мениджър за един ден" засяга тази година. 

Под мотото "Силата на един екип" кампанията на Junior Achievements Bulgaria (JA Bulgaria) ще отбележи своя юбилей. "Основата на всяка една компания е именно в нейния екип", сподели в интервю за bTV Radio Васил Димитров, меднижър маркетинг и корпоративни партньорства към JA Bulgaria.

"Работата в медии е изключително вълнуваща, но голяма част от слушателите, а по някой път и от зрителите, не си дават сметка какво се случва зад микрофона или зад кадър. Истината е, че ние припознаваме себе си зад мотото на инициативата тази година, защото зад нашата работа стои един сплотен и добре сработен екип", сподели Александра Гълъбова, директор "Маркетинг и ПР" в bTV Radio Group.

"Този процес е взаимен и двустранен. В "Мендижър за един ден" е много хубаво, че ще дадем чрез личен пример за развитието на децата и младежите от цялата страна, но също така вече често виждаме включването и на иновативен модул. Фирмите поставят едно малко задание, което в резултат от наученото през деня ще се опитат да решат и да приложат своя мениджърски прочит", допълни Васил Димитров.  

Най-предпочитаните специалности през 2022 г. са позициите президент и вицепрезидент. Към интересните компании и домакини се числят освен медиите като bTV Media & bTV Radio Group, също така и МОН, общинските администрации в редица градове и др. Топ позицията е управител, следвана от мендижър и кмет/зам.кмет. 

Крайният срок за кандидатстване е 28 април, а как можете да се включите в кампанията можете да научите тук:https://mfd.jabulgaria.org/ 

За един ден всеки от участниците може да стане радиоводещ, програмен мениджър и мениджър маркетинг и корпоративни комуникации в bTV Radio Group. Необоходими качества за тези позиции, според Александра Гълъбова са "отворено съзнание, адаптивност и добро отношение. Аз много харесвам фразата на Simon Sinek, че "наемаме хора не заради техните умения, а заради тяхното отношение, тъй като умения можем да придобием, но доброто отношение, пламъкът и желанието за работа е нещото, което може да промени ситуацията".

Цялото интервю можете да чуете от аудиофайла в началото на статията.