Тази година още повече хора ще се обърнат към онлайн пазаруването. Причината за това са наложените ограничения за неваксинирани. Това каза в ефира на bTV Radio председателят на „Активни потребители“ Богомил Николов.

„Единствено се моля куриерските фирми да удържат фронта, защото миналата година имаха затруднения“, допълни той.  Според него много търговци използват и нелоялна практика да заявяват по-кратък срок за доставка от реалния възможен. По думите на Николов е важно всеки потребител да търси правата си и да подава жалба срещу некоректните търговци.

От „Активни потребители“ препоръчват да следим внимателно какви са редовните цени на продуктите, които искаме да купим, поне 1-2 месеца преди Черния петък. Така ще сме сигурни, че няма изкуствено завишаване на цената преди да се добави промоцията.

„В мрежата има хора и с нечисти намерения. Една от най-масовите форми на измами е създаване на чисто нов електронен магазин. Набира поръчки за месец или два, събира плащания и след това затваря и изчезва. Вероятността за връщане на парите е доста малка“, разказа той.

По думите на Николов при измамите почти винаги има нещо, което звучи много атрактивно. „Трябва да преборим тази наша наивност. Решението е в нас самите. Трябва да се държим пазарно адекватно и да си гоним правата“, допълни той.

Важно е потребителите да четат внимателно условията за доставка, връщане на стоката, възстановяване на парите, рекламации и последващ сервиз.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Богомил Николов.