Инсталация – преживяване, с която съзерцаваш, която дава спокойствие и разглежда човека във връзката с Бог – „Водна паша“ на Павел Койчев идва в столицата и ще одухотвори оживена точка от града. Култовата творба, доскоро разположена в езерото край с. Осиковица, ще бъде преработена в траен материал – месинг, и ще е разположена във водното огледало в Южен парк при входа откъм бул. „П. Ю. Тодоров“. „От тук минават много хора, има деца. За мнозина от тях тази творба ще е първа среща с изкуството.“ – коментира пред bTV Radio директорът на дирекция „Култура“ в Столична община Биляна Генова. „Замислихме този проект с много любов и голяма надежда. Като символика, като послания и като художествена стойност той е нещо много сериозно.“ – каза тя и определи произведението като „разбираемо, човешко и много красиво“.

„Водна паша“ е за грижовния пастир и дава простор на въображението, отваря душата и внася у нас лекотата, с която пристъпват фигурите върху водната площ. Тази композиция ще ни дава дълбока перспектива към темите от живота, ще ни зарежда с мъдрост, ще ни помага с отговори на въпросите, ще създава настроение, ще свързва и ще формира отношение, което ще ни е в помощ във всеки един момент. Идеята за експонирането на „Водна паша“ в София се ражда преди две години и е посрещната с ентусиазъм от кмета Йорданка Фандъкова и Столичен общински съвет, който гласува специално решение.

В София през лятото културната сцена кипи от събития, много от които се провеждат при свободен вход. През изминалите седмици фестивалите „A to JazZ“ за джаз и „Витоша“ за фолклорна музика, филмовите прожекции на открито, които продължават и в момента, привлякоха многобройна публика. „Столична община подкрепя няколко сцени на открито, които дават възможност на столичани да се срещнат с различни произведения на изкуството.“ – подчерта Биляна Генова и ги изреди: Парк-театър „Борисова градина“, Sofia Summer Fest, новата сцена Vox Populi в Княжеската градина, New Kids on the Block на ул. „Алабин“, Кино „Кабана“. „Много е богата лятната програма със събития със свободен вход.“ – посочи още директорът на дирекция „Култура“.

Биляна Генова ни покани на представяне на воден куклен театър от Виетнам, който ще гостува в парка на НДК на 18 август. Предстои „Панаир на куклите“, организиран от Столичен куклен театър, и в началото на септември по улиците на София ще се срешщнем с приказни герои чрез български и чужди куклени актьори и режисьори.

Интервю на Светослав Николов:

На снимката: визуализация на проекта