Той е носител на 2 награди Грами и 21 номинации. Той е музикантът с 5 десетилетия кариера, който свири на цигулка на три века.  Легендарният цигулар Пинкас Цукерман  вече е в България за своето участие в „Европейски музикален фестивал“ 2022 в София и Пловдив. Неостаряващият виртуоз ще изнесе два концерта като солист и диригент с Оркестъра на Classic FM радио, които са част от 20-тия юбилеен сезон на състава. „Много съм щастлив, че отново съм в тук, особено след периода на Covid-пандемията", сподели маестрото още в първите часове след пристигането си.

 

За двата си концерта у нас, единият от които е първа негова изява в Пловдив,  Цукерман ще представи стилна програма от великолепни произведения на Волфганг Амадеус Моцарт: Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка и оркестър №5 в ла мажор, K. 219 и Симфония №40 в сол минор, K.550.

Забележителният музикант сподели за българската публика, че в младежките си години му е било доста трудно да свири Моцарт. Като ученик той е изпълнявал предимно камерна музика от виенската класика, но в онзи момент му е липсвал житейския опит и познания, за да осмисли творбите. Едва по-късно той посещава Виена, Мюнхен, Залцбург и се запознава отблизо с цялостната културна среда и традиции, в които се раждат шедьоврите на композитора. Това му помага да постигне зрялост и разбиране за творчеството на австрийския гений. „Необходимо е да намериш свой вътрешен мир, който на 14 – 15 години е невъзможен“, категоричен е Цукерман. А дали сегашната му интерпретация на Моцарт е достатъчно зряла?  „Ще бъде искрена, но не мога да обещая, че ще е зряла ….“, смее се маестрото. „Можеш да станеш артист, но винаги оставаш дете. Ако загубиш детското в себе си, може да се разделиш с артистичността", добави Цукерман.

„В момента светът преживява трудни времена, заради напрегнатата ситуация с военния конфликт в Украйна, но според мен е много важно да помним, че музиката е мощна сила, която ни обединява“, категоричен е той. Пинкас Цукерман е свидетел на 50-годишната история на Израелската филхармония, чийто диригент Зубин Мета се оттегли от поста си, който заема от 1961г. Това е период на наскоро приключила война, нацизъм, консерватизъм, в който оркестровият състав е съставен от имигранти. Според Цукерман, тази приемственост е от особено значение именно сега. „Военният конфликт в Украйна наподобява историята на Израелската филхармония“, сподели изтъкнатият музикант.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Пинкас Цукерман в превод на Димитър Московски: