„Съществуването на коронавируса е факт. Много хора се убедиха, но по трудния начин“. Това заяви в ефира на bTV radio  зам. командирът на дивизион д-р Антония Гамишева. Тя е завършила първия випуск от специалността „Военен лекар“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицинския университет “Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна, чиято практика се провежда във Военномедицинска академия- София.

 “Още в началото на пандемията специалистите казаха, че това е война срещу невидим враг, неизвестен и непознат може би в голяма степен и до днес. Ваксинацията е личен избор, както и здравето е ангажимент на всеки един от нас.  Личната отговорност е водеща в ситуацията, в която се намираме. Доказано е, че при събирането на много хора на едно място е рисково за заразяване. Просто не отиваш на такова място. Пазиш се, за да запазиш своите близки”, подчерта младата военна лекарка, която гостува в рубриката ни „Коронен номер“. Тя е работила на първа линия в борбата с Covid-19, “като доброволец с колегите ми курсанти от ВВМУ, чийто най-чести оплаквания бяха загуба на вкус, обоняние, отпадналост и температура. Това бяха леки случаи и не се налагаше престой в болница. Помагаха ни лекари от училището, но на терен бяхме ние, военните лекари”, посочи още Гамишева. По думите й, “относно времетраенето на самата вълна не мога да коментирам дали ще бъде по-дълга, по-кратка и експертите с десетилетия опит в епидемиологията не могат да се осмелят да правят такива прогнози. В болниците отново има възрастни, а през амбулаториите минават и млади хора. Тук е ролята на всеки да осъзнае, че от неговото поведение може да зависи живота на някой друг в.т.ч на някой близък”.

Д-р Гамишева счита, че професията й на военния лекар изисква да бъде отдадена и отговорна за здравето на обществото, а неделима част от това е и високото ниво на активност.  Според нея, военният лекар се отличава от цивилния по адаптацията в различните слушатели и справянето с извънболнично напрежение, както и внимателното слушане и изпълнение на заповеди. “Специалността ме избра и усетих, че това е правилният път за мен... Повишава се интереса на нашата специалност с всяка година, включително и като първо желание. Горди сме, че нашият първи випуск е проправил път за специалността и участваме в сбъдването на една дългогодишна мечта на ръководството на ВМА за обучението на курсанти- военни лекари”.

Бъдещите военните лекари и военни мед.сестри, които се обучават в 3-ти и 4-ти курс, преминават едномесечни лекарски стажове във Военномедицинска академия- София. Наскоро в рамките на летния си стаж във лечебното заведение четвъртокурсниците от специалност „Военен лекар“ излетяха със самолет „Спартан” от Авиобаза Враждебна до Граф Игнатиево и Крумово. Посещението беше свързано с развитието на авиационната медицина, която ВМА възстановява като важна медицинска специалност.

По повод Празника на военномедицинската служба /1 септември/ д-р Антония Гамишева ще вземе участие в откриването на военномедицински симулационен тренировъчен център във ВМА. “Това е най-съвременното и единствено по рода си съоръжение в България за подготовка на военномедицински специалисти и едно от най-добрите в Европа, проектирано по американски образец”, допълни Гамишева. Тя посочи още, че новата придобивка “ще се използва при подготовка на бойни санитари, санитари- инструктори и курсанти-военни лекари, като ще се симулират бойни действия и реакции при масово постъпване на ранени, евакуация, както и различни активности при бедствия, аварии и катастрофи. Екипите на ВМА винаги участват в преодоляването на тежки инциденти не само в България, но и при различни мисии зад граница. Използвам случая да поздравя всички колеги и наши учители от ВМА, които ни допускат до себе си и се опитват да предадат своя опит”.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с д-р Антония Гемишева в звуковия файл: