Документални снимки от първите дни на войната в Украйна показва операторът от bTV Иван Филчев в изложбата „Стопкадър – Украйна“ в галерия „Прегърни ме“ на ул. „Г. С. Раковски“ № 63 в София. На втория ден от започването на войната той се отправя към Одеса в екип с журналистката от нюзрума на bTV Десислава Ризова. „Имаше стрелби, имаше ракетни удари, комендантски час, празни магизини, сух режим.“ – описва първите си впечатления от обстановката той. „Аз съм ходил в Украйна пет – шест пъти преди това. Можех да направя разликата. Все едно беше друга държава, сега като отидох, за съжаление. И всичко това се случва на 250 км от Дуранкулак. Това е фрапиращо!“ – подчертава авторът на фотографиите.

В тях виждаме обстановка на невероятно трудни ситуации и огромни разрушения. Иван Филчев ни показва снимка на военно поделение след ракетно нападение, на хора, които дни наред чакат на километрични опашки на границата с Молдова, на баща, който бута детска количка на пътя, на бягащи деца с играчки и с домашни любимци, на бомбоубежище в приземието на църква, на нощна Одеса с пусти улици и с афиш за концерт на „Рики е повери“, несъстоял се заради войната, на патрули на Териториална отбрана. Ужасът на случващото се е и в котките, потърсили спасение по клоните на дървета.

Повечето от снимките са стоп кадри от две камери, има и от фотоапарат и телефон. „Всички тези неща съм ги видял и снимал аз. На откриването имаше хора, които се бяха разчувствали.“ – казва за въздействието на изложбата Иван Филчев. И ако чрез нея научаваме много и осъзнаваме какво се случва в Украйна, също чрез нея можем и да помогнем. „Изложбата е благотворителна. Средствата ще отидат в Българския червен кръст за подпомагане на Украйна. Това е третата ми благотворителна изложба. Преди това направих през 2004 г. от Афганистан и през 2010 г. от Хаити пак по такива поводи и пак по такъв начин.“ – споделя Иван Филчев.

Интервю на Светослав Николов: