Все повече фирми у нас разполагат с автоматичен външен дефибрилатор на работното място. Броят им обаче не е достатъчен. Това сподели в ефира на bTV Radio Александър Манушев, инструктор по първа помощ.

Автоматичният външен дефибрилатор (АВД) е портативен електронен апарат, който може да открие потенциално опасни нарушения в сърдечния ритъм и чрез прилагане на електрически импулс да върне сърцето в ефективен режим на работа. При сърдечен арест ранната дефибрилация увеличава шансовете за живот с 50-70 %.

След получаване на сърдечен арест с всяка изминала минута шансът човек да бъде спасен намалява с 10%. Т.е. хората, които оцеляват след 8-та и 10-та минута са по-скоро изключение“, обясни той.

По думите му всеки офис с над 10 души е добре да разполага с автоматичен външен дефибрилатор.

Това, към което се стремим на работното място, е винаги да има поне двама обучени човека. Истината е, че никога не знаете кой от коя страна на дефибрилатора ще се падне в случай на инцидент. Затова е редно винаги на работното място да има поне двама души, преминали през обучение“, обясни Манушев.

По думите му всеки човек трябва да подновява знанията си за оказване на първа помощ през 1 до 3 години. „Човек трябва да прави такива обучения през целия си живот, за да може да поддържа своите знания“, каза той.

В Западна Европа отдавна обществените места и офиси разполагат с подобни дефибрилатори. Именно така беше спасен и животът на Кристиан Андерсън по време на Европейското първенство по футбол тази година.

В София засега подобни дефибрилатори има едва на няколко обществени места, които са крайно недостатъчни.

Слизайки от метрото във Виена например, първото което виждате е дефибрилатор. Те се слагат на възможно най-видимите места. Има държави, в които има дори между къщите“, разказа още Манушев.

Той припомни още, че при инцидент първото, което трябва да направим, е да се обадим на телефон 112. Чак след това човек трябва да започне да оказва първа помощ.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Александър Манушев тук: