Бюджетът на София за 2022 г. предвижда капиталова програма в размер на 587 милиона лева, съобщи пред bTV Radio заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. За транспорт са отделени 211 милиона лева. „Започва строителството на продължението на третата линия към кв. „Левски“, надяваме се към средата на годината да имаме договор за другия участък.“ – съобщи той.

Втората голяма инвестиция е в пътната инфраструктура, като ще се работи по участъци от вътрешния ринг, както и по ключови булеварди като „Рожен“, „Копенхаген“, „Източна тангента“. 56.5 милиона лева ще се изразходват за строителство на детски ясли и градини. Ще бъдат завършени 17 сгради, а 6 са с довършителни плащания.

Столична община продължава и екологичната си програма – ще се подменят отоплителни уреди, ще се рекултивират сметища. Приходите на общината от данъци и такси са в очакван размер на 820 милиона лева. Средствата от Европейския съюз са 273 милиона лева. Те ще се изразходват по два основни проекта – разширението на метрото и ВиК. „Започваме изграждане на канализация в Симеоново, Драгалевци, „Кръстова вада“, Суходол, „Обеля“, „Бенковски“, в район Нови искър и в част от Банкя.“ – каза още заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Интервю на Светослав Николов: