Филмите на режисьора Ники Илиев се отличават и с музикалните хитове, които създават. Основната песен във всяка негова творба започва самостоятелен живот и остава в сърцата на меломаните. „Песните във филмите дават много емоция. Докато пиша сценариите, често слушам музика и това ме вдъхновява, представям си как разказвам историята и имам повече идеи. След това много често решавам емоционални взаимоотношения между героите чрез песен – това прави нещата много по-живи и истински. Затова във всеки филм се опитвам да има поне по една авторска песен.“ – разказа Ники Илиев в рубриката „Гласът на киното“ по bTV Radio. Той цитира като любими филми със запомнящи се песни „Роди се звезда“ с телевизионна премиера за България утре от 21 ч. в „Месец на Оскарите“ по bTV Cinema, „Започни отначало“, „Ах, този джаз“.

Роди се звезда - bTV

„Музиката е поне 30 % от самия филм.“ – казва Ники Илиев. Той споделя, че когато чуе по радиото песен от свой филм, се връща в спомените си от него. „И се радвам, че сме направили нещо, което продължава да живее. Когато карам и засека „Живи легенди“ – повдигаща духа песен, си я усилвам с голям кеф и се сещам за моето участие в създаването й, тя ми носи картини от филма, мисля си за това как въздейства върху хората. Много е приятно!“ – сподели Ники Илиев.

За посоката си като кинотворец той каза: „За мен е особено важно филмите, които правим, да вдъхновяват хората, да ги карат да съпоставят случващото се на екрана с техния живот, да повдигат въпроси у тях и да дават отговори. Опитавам се хората да се забавляват и да се обогатят, излизайки от филма вдъхновени, докато аз изразявам нещата, които ме вълнуват по интересен, забавен и, надявам се, смислен начин.“

Интервю на Светослав Николов: