От 1 декември в София се разширява синята зона за паркиране и се ограничава служебният абонамент, реши Столичният общински съвет като прие изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението.

„Основната роля и предназначение на зоните за платено паркиране е да ни накарат да оставим колите, когато посещаваме централните части на големите градове“, каза в ефира на bTV Radio Зафир Зарков, заместник-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност.

Промените в наредбата включват разширяване на зелена зона в кв. "Зона Б-19", район "Възраждане" и разширяване на синя зона за сметка на обхвата на зелена зона. Промяната от зелена на синя зона няма да се отрази на вече заплатените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези райони. Увеличава се работното време на синя зона от понеделник до събота от 08:30 ч. до 20:00 часа. 

„Синята зона, в този си вид, достигна до едни естествени граници, защото стигна до основни булеварди на града. Спрямо зелената зона в момента кметовете на Слатина, Триадица и Студентски град провеждат дискусии с намерението и желанието за въвеждане на зелени зони. Ако има желание от страна на живущите, то може да има и такова разширяване на зелената зона“, допълни Зарков.

Промените са свързани и с реда и условията на предоставяне на паркоместа в режим "Служебен абонамент" и включват премахване на безплатния режим "Служебен абонамент". Ограничава се ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и други институции до пет паркоместа в режим "Служебен абонамент" за даден административен адрес.

Въвежда се и удължен режим "Служебен абонамент" - валиден в часовия диапазон от 19.30 ч. до 23.30 ч. и разширен режим "Служебен абонамент", валиден в събота и неделя, в часовия диапазон от 08.30 ч. до 19.30 часа.

С промените ще се увеличи броят на ползваните паркоместа за почасово платено паркиране и локално платено паркиране за гражданите. Паркоместата в режим "Служебен абонамент" ще намалеят с около 29% или около 430 броя, посочват от СО.

Зафир Зарков коментира и исканията за подпомагане на таксиметровия бранш.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева със Зафир Зарков: