Още 9 километра към сегашните 12 на третата метролиния ще добави новото ѝ разширение в две посоки. Така тя ще стане с дължина от 21 км. и ще има 21 метростанции.

Вчера бе направена първата копка на участъка от метростанция „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“. Първата станция ще е при стадион „Георги Аспарухов“, втората – в кв. „Левски“, а третата – между ж.к. „Левски В“ и „Левски Г“. Очакваният пътникопоток е 38 000 души дневно. Срокът на завършване е 39 месеца, а през първите 20 ще има стеснения на пътните участъци по бул. „Владимир Вазов“. Движението по протежението на маршрута от „Хаджи Димитър“ до втората метростанция е в северното платно, а след това до края – в южното.

През втората половина на годината ще има готовност да започне работа по другата част от разширението на третата метролиния – с 6 км и 6 метростанции към „Цариградско шосе“. За завършването ще са нужни 42 месеца. Очаква се там на метро да се качват ежедневно 69 000 пътници. Маршрутът преминава през „Ситняково“, „Гео Милев“, „Слатина“, зала „Арена Армеец“ и „София тех парк“.

По полуоткрит способ ще се строят метростанциите и последната част от първия етап на разширението. Навсякъде другаде ще се работи с тунелопробивна машина.

Повече подробности – от интервюто на Светослав Николов с изпълнителния директор на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев: