Промяна в организацията на движение, включително на трамвайния транспорт, влиза в сила от утре до края на годината заради ремонта на ул. „Алабин“ в кръстовището на бул. „Христо Ботев“ – пл. „Македония“.

„Това е най-тежкият етап, при който ще се монтира пресичането на трасетата на трамваите по линии 1, 5 и 7. Трамвай 7, идвайки от бул. „Христо Ботев“ ще преминава по „Алабин“, „Граф Игнатиев“ и ще стига до пл. „Журналист“ като при „Евлоги и Христо Георгиеви“ ще прави връзка със заместващия автобус. Той ще тръгва от „Гурко“, ще минава по булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „България“ до Околовръстното шосе при Националния исторически музей. Трамвай 6 ще се движи от „Обеля“ до „Орландовци“, а заместващите автобуси ще са от ухото в кв. „Иван Вазов“ по бул. „Патриарх Евтимий“ до Петте кьошета и обратно. Трасетата на двата автобуса ще се пресичат на бул. „Витоша“ до НДК. Ще се разкрият две нови спирки при кръстовището на бул. „Витоша“ и бул. „Пенчо Славейков“. Автобуси по трасето на трамвай 1 няма да се пускат, тъй като до голяма степен то се покрива от другите две заместващи линии.“ – съобщи пред bTV Radio столичният заместник-кмет по строителството инж. Ангел Джоргов.

Ремонтът трябва да приключи до месец и половина. Трамвай 7 е една от най-натоварените линии. „Заместващите автобуси ще минават на същия интервал – 4 – 5 мин., ще са винаги съчленени и до голяма степен маршрутът им минава в обособено трасе. Още от утре от Центъра за градска мобилност ще наблюдават пътникопотока и трафика и при необходимост автобусите ще бъдат увеличавани.“ – допълни заместник-кметът инж. Ангел Джоргов.

Промени ще има и при автомобилното движение. Кръстовището на пл. „Македония“ няма да бъде затворено, но за автомобилите ще имат само по една лента в посока. За пешеходци остават пресичанията и от двете страни на бул. „Христо Ботев“.

„Това е най-тежкият етап от ремонта тук. В кръстовището ще се работи на още три етапа след Нова година, но те откъм трамвайно движение не са толкова тежки.“ – съобщи заместник-кметът. По ремонта на трасето на трамвай 5 се работи по ул. „Алабин“, ухото на Съдебната палата, линейния парк между бул. „Христо Ботев“ и Руски паметник, където тези дни се садят дръвчета, както и по обособеното трасе. През първата година до пролета на 2021 г. ще се работи по по-тежкия участък между Съдебна палата и бул. „Овча купел“, след това движението там ще се пусне и ще се премине към по-леката част.“ – каза още столичният заместник-кмет по строителството инж. Ангел Джоргов.

Интервю на Светослав Николов: