Детските песнички дават на малчуганите точните ориентири и поставят правилните акценти в живота. Те правят така, че и като големи, да останем свързани с детето в себе си. „При децата нещата са много простички, но и много сложни. Много е отговорно да се пишат музика и стихове за деца. Това означава да им се посветиш за цял живот с цялото си сърце – и това е най-прекрасното нещо! Децата са тази публика, която никога не може да бъде излъгана. Те веднага разбират посланието, усещат на секундата дали си съвсем честен и откровен, така че да ги направиш щастливи и да се почувстват в своята среда.“ – описа предизвикателството и щастието в интервю по bTV Radio Живка Шопова, един от най-обичаните автори на текстове в българската музика. Тя е дъщеря на Михаил Шопов, чиито „Две калинки“, „Жълтоклюно патенце“ и много други, можем във всеки един момент да запеем. „Ние сме израстнали с тези песни, както и три – четири поколения български деца. Благодарна съм за цялото си детство! Сега продължавам делото на баща ми.“ – разказа тя.

Написани от Михаил Шопов детски песни, както и такива, създадени от Живка Шопова със съпруга й Константин Цеков, ще чуем в концерта „Пейте с нас, деца!“ на 19 декември от 11 ч. на сцената на Derida в София. Ще ги поднесат двете водещи – Живка Шопова и сестра й – Деница Шопова, звезда на Музикалния театър. Константин Цеков ще бъде специален участник, а синът в музикалното семейство – Стефан Цеков, ще е на барабаните. На живо той ще свири заедно с Димитър Горчаков – пиано, Александър Логозаров – китара, Димитър Сираков – бас.

„Да пишеш песни за деца е една от най-трудните задачи. Бях вдъхновен от бащата на съпругата ми. За поднасянето на мелодията на децата той ми помогна много. Навлязох в тази област и мисля, че се получи много добре.“ – добави Константин Цеков. Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Интервю на Светослав Николов: